Tri dobre vijesti za Grčku

Grčke banke su dobile podršku Evropske centralne banke (ECB) za hitno finansiranje likvidnosti od 900 miliona eura nedjeljno
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2015. 17:43h

Te tri vijesti su: povećanje hitne pomoći za likvidnost banaka, hitan zajam iz Evropske unije za prelazno finansiranje dok ne stupi na snagu novi paket pomoći i odluku eurozone o početku pregovora za tu pomoć.

Parlament Grčke usvojio je niz reformi koje su tražili međunarodni kreditori, kao preduslov za novu pomoć toj zemlji. Zakone o mjerama štednje podržalo je 220 poslanika, šest se uzdržalo od glasanja, a 64, među kojima i bivši ministar finansija Janis Varufakis i predsjednica parlamenta Zoe Konstantopulu, glasali su protiv.

Glasanje je brzo pozdravljeno iz Evropske unije, a potom su donesene odluke koje bi trebalo da olakšaju tešku finansijsku situaciju Grčke.

Grčke banke su dobile podršku Evropske centralne banke (ECB) za hitno finansiranje likvidnosti od 900 miliona eura nedjeljno. Najava ECB-a mogla bi da dovede do otvaranja banaka u Grčkoj koje su zatvorene od 29. juna pošto je ECB odbila da podiže nivo pomoći za likvidnost nakon što je vlada u Atini najavila referendum.

Ministri finansija EU postigli su dogovor koji će pomoći Grčkoj da ispuni hitne finansijske potrebe i dužničke obaveze - 4,2 milijarde eura sledeće nedelje za ratu duga ECB-u, kao i dug Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) prema kojem je Grčka u docnji.

Za prelazno finansiranje Grčke, koje je potrebno do postizanja konačnog dogovora o trećem paketu pomoći, biće iskorišćen Evropski stabilizacioni finansijski mehanizam (EFSM), a spekuliše se da je reč o sedam milijardi eura.

Ministri finansija eurozone postigli su načelan dogovor za početak pregovora o novom paketu finansijske pomoći Grčkoj.

"U načelu smo saglasni da Grčka dobije finansijsku pomoć u periodu od tri godine", navodi se u saopštenju Eurogrupe poslije kratkog telefonskog sastanka 19 ministara eurozone.

Pregovori o novom paketu pomoći Grčkoj koji bi mogao da bude između 82 i 86 milijardi eura, zavisi pored volje Atine za reforme i od država eurozone. Parlament Finske, koja je bila jedna od najtvrđih u stavu prema Grčkoj, dao je zeleno svijetlo. Sjutra o trećem paketu pomoći treba da se izjasni Bundestag.

Bonus video: