Tusk upozorio: Rizik da Poljska napusti EU je smrtno ozbiljan

Donalda Tuska kao bivšeg dugogodišnjeg poljskog premijera saslušavala je čitavih sedam sati specijalna komisija poljskog parlamenta za istragu mahinacija oko jedne od najvećih piramidalnih i finansijskih prevara u Poljskoj
90 pregleda 2 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.11.2018. 19:55h

Predsjednik Evropskog savjeta, bivši poljski premijer Donald Tusk upozorio je danas u Varšavi da je rizik polegzita smrtno dramatičan i ozbiljan, uprkos tome što lider vladajućih poljskih konzervativaca Jaroslav Kačinjski tvrdi da ne želi da izvede Poljsku iz Evropske unije, jer Kačinjski inicira procese koji će do polegzita dovesti.

"Za mene nije bitno da li Jaroslav Kačinjski planira izlazak Poljske iz EU ili samo inicira procese koji će time završiti. Imam iskustvo sa britanskim premijerom Kameronom, radio sam sa njim iz dana u dan na tome da izbjegnemo bregzit. On je došao na ideju referenduma a onda je radio sve da Velika Britanija ostane u EU. Pa je izveo", kazao je danas Donald Tusk novinarima u Varšavi.

Tusk je izrazio bojazni da je danas u EU volja da se po svaku cijenu zadrži Poljska u EU manja nego što je to bilo u slučaju Velike Britanije.

"Stvar je po mom mišljenju vrlo vrlo ozbiljna, stvar je dramatično ozbiljna, rizik je smrtno ozbiljan. Želio bih da svi koji čine sve u tom smjeru da se opamete", kazao je Tusk, javlja poljska privatna televizija TVN24.

Donalda Tuska kao bivšeg dugogodišnjeg poljskog premijera saslušavala je danas čitavih sedam sati specijalna komisija poljskog parlamenta za istragu mahinacija oko jedne od najvećih piramidalnih i finansijskih prevara u Poljskoj kada je u periodu od 2009. do 2012. godine oko 19.000 Poljaka nasjelo na obećanje nerealno visokih kamata za investicije u zlato u fondu Amber Gold i izgubilo oko 202 miliona eura.

Komisiju predvode poslanici vladajuće stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog i tokom saslušanja Tuska kao posljednjeg svjedoka pokušali su da nađu dokaze da li je Tusk kao premijer mogao da zna za rizik, a nije ništa učinio da se Poljaci obavijeste kao i da li je naredio da se fond Amber Gold ne dira i ne istražuje zato što je u novoj aviokompaniji u vlasništvu Amber Gold bio zaposlen njegov sin.

Komisija je Tuska pozvala na saslušanje još početkom oktobra, međutim, on je insistirao, očekujući političko pozorište, da bude saslušan tek kada prođe i drugi krug regionalnih i lokalnih izbora 4. novembra.

"Protestujem protiv metode insinuacija koju koristite. Zašto pričate ljudima da vam je stalo do istine? Potrebno vam je pozorište da ovdje ponavljate insinuacije protiv mene i moje porodice", odbio je optužbe komisije danas Tusk.

Šefica komisije, poslanica vladajuće stranke Pravo i Pravda, Malgožata Vaserman nakon saslušanja izjavila je novinarima da je komisija u istrazi i današnje saslušanje pokazalo da Tusk uopšte nije bio u stanju da kao premijer upravlja državom kao što je Poljska.

"Čitave tri godine nijedna od institucija nije bila u stanju da zaista stane na put vlasniku Amber Gold, Marćinu" kazala je Vaserman.

Tusk je tokom saslušanja podsjetio da sličnu finansijsku aferu sa piramidama imaju sada i vladajući konzervativci i da kada bi na premijera Mateuša Moravjeckog primjenjivali isti aršin kao na njega, valjda bi sada već gorio na lomači.

Bonus video: