Blater: Predsjednici Francuske i Njemačke pokušali da vrše pritisak

Šef Uefe je kazao da je Kataru dodijeljen Svjetski kup zahvaljujući političkom pritisku
1 komentar(a)
Sep Blater, Foto: Reuters
Sep Blater, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.07.2015. 05:38h

Predsjednik Fife izjavio je za jedan njemački list da su predsjednici Francuske i Njemačke pokušali da upotrijebe politički pritisak prije nego što je organizovanje Svjetskog prvenstva dodijeljeno Rusiji i Kataru.

Sep Blater je upleten u istragu o korupciji u svjetskoj kući fudbala, koja se tiče i odluke da se organizovanje Svjetskog prvenstva održi i tim zemljama. Blater nije među optuženima u ovom slučaju, ali je ipak angažovao advokata, navodi Rojters.

U juče objavljenom članku, lista „Velt am zontag“, navodi se Blaterova izjava: „Prije nego što je Svjetsko prvenstvo dodijeljeno Rusiji i Kataru, imali smo dvije političke interevncije“. „Gospoda Nikola Sarkozi i Kristijan Vulf pokušali su da utiču na glasanje predstavnika njihovih zemalja. Stoga, sada imamo Svjetski kup u Kataru. Ljudi koji su o tome odlučivali takođe treba da preuzmu odgovornost“, dodao je Blater.

Blater je za „Velt am zontag“ kazao da je Njemačka fudbalska federacija, DFB, „dobila preporuku (od Vulfa) da Njemačka glasa za Katar zbog ekonomskih interesa“.

Iz Sarkozijevog i Vulfovog kabineta niko nije komentarisao ove navode, međutim list je naveo da je Vulf u svojoj knjizi demantovao da je pokušao da utiče na glasanje.

Predsjednik evropske kuće fudbala Uefe Mišel Platini je u više navrata govorio da od njega niko nije tražio da glasa za Katar. „Ni Sarkozi, niti bilo ko drugi“, kazao je on za list „Lekip“ prije godinu dana.

Međutim, šef Uefe je takođe kazao da su on i Sarkozi ručali sa Katarcima.

„Istina je da smo se ja i predsjednik, kada smo pozvani na privatni ručak, sreli sa Katarcima. Ali niko od mene nije tražio da glasam za njih“, kazao je Platini.

Bonus video: