Varufakis: Prije bih sebi odsjekao ruku nego potpisao

Grčki ministar je ocijenio da "presuda" naroda mora da se poštuje ali je istakao da "još ništa nije gotovo" i da će pregovori s kreditorima biti nastavljeni poslije referenduma
183 pregleda 19 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2015. 12:29h

Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je u intervjuu za "Blumberg TV" da će podnijeti ostavku u slučaju da Grci na referendumu zakazanom za nedjelju izglasaju prihvatanje predloga međunarodnih kreditora.

"Ja lično neću potpisati dogovor koji ne uči na greškama iz prošlosti i ne rješava problem održivosti duga. Radije bih odsjekao sopstvenu ruku. Ako narod izglasa "da", u ponedjeljak više neću biti ministar finansija, ali sarađivaću sa onim ko će biti na mom mjestu" izjavio je Varufakis za Blumberg, a prenosi Blic.

Na pitanje da li i premijer Aleksis Cipras razmišlja o ostavci, Varufakis je odgovorio da "ovo nije vrijeme da se razmišlja o porazu", iako je samo nekoliko minuta prije toga pomenuo opciju sopstvene ostavke.

Ministar je dodao da je uvjeren u to da će dogovor sa kreditorima u svakom slučaju biti postignut.

"Ako Grci na referendumu izglasaju "da", grčka vlada će potpisati dogovor jer je demokratska. A ako izglasaju "ne", ponovo ćemo započeti pregovore", rekao je Varufakis.

On je zatvaranje banaka u Grčkoj nazvao "političkom odlukom Evrope" i rekao da će banke biti otvorene nakon referenduma.

"Ovo nije kao Kipar 2013. Ovo nije bankarska kriza", dodao je Varufakis.

Grčki mediji jutros kao "dramatične" opisuju posljedice po privredu zatvaranja banaka i ograničenja raspolaganja novcem, uvedenog u ponedjeljak da bi se zaustavilo masovno povlačenje uloga u strahu od bankrota države.

On nije želio da komentariše spekulacije da Angela Merkel navija za smjenu režima u Grčkoj.

Ranije je u intervjuu jednom grčkom radiju Varufakis rekao da bi Vlada Grčke mogla da podnese ostavku ako Grci u nedjelju na referendumu glasaju za predloge povjerilaca koji su uslov za nastavak kreditne pomoći, a ne protiv njih kako traži Vlada, izjavio je danas u Atini ministar finansija Janis Varufakis.

"Mogli bismo da podnesemo ostavku, ali bismo sarađivali s onima koji bi preuzeli vlast od nas", rekao je Varufakis u intervjuu jednom radiju.

Grčki ministar je ocijenio da "presuda" naroda mora da se poštuje ali je istakao da "još ništa nije gotovo" i da će pregovori s kreditorima biti nastavljeni poslije referenduma.

"Ja nisam premijer koji ostaje na funkciji bez obzira na sve", rekao je nedavno predsjednik vlade Aleksis Cipras odgovarajući na pitanje o eventualnoj ostavci.

Po posljednjoj anketi, oko 46 odsto Grka namjerava da na referendumu odbije ponudu kreditora, ali je prije dva dana to najavilo 57 odsto.

Uništili smo prese za štampanje drahme

Varufakis je kazao i da Grčka više nema kapaciteta za štampanje nekadašnje grčke valute - drahme.

"Nemamo taj kapacitet. Uništili smo štamparske prese i više ih nemamo", rekao je Varufakis, prenosi Capital.ba.

On je objasnio da je 2000. godine, kada je Grčka ušla u eurozonu, jedna od stvari koje je Atina morala da uradi, bila upravo ta da se riješi mašina za štampanje novca.

To je, kako je dodao, učinjeno pod pretpostavkom evropskog bloka da je monetarna unija nepovratna.

Vlada Grčke raspisala je za nedjelju referendum na kojem će se građani izjasniti o predlogu kreditora za isplatu pomoći toj zemlji u zamjenu za sprovođenje reformi.

Grčki premijer Alexis Cipras i Varufakis pozvali su građane da glasaju protiv tog predloga, dok su evropski zvaničnici upozorili da bi to moglo da dovede do izlaska Grčke iz eurozone.

Bonus video: