ZATVARANJE BANAKA, OGRANIČENJA U RASPOLAGANJU NOVECM

Grčka: Dramatične posljedice po privredu

Udruženje izvoznika Grčke je procijenilo da je gubitak njegovih članica 80 miliona eura nedjeljno, da će ove i iduće nedjelje izvoz opasti za sedam odsto, a uvoz za 28 procenata
11 komentar(a)
Grčka kriza, banke, Foto: Reuters
Grčka kriza, banke, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2015. 07:16h

Grčki mediji jutros kao "dramatične" opisuju posljedice po privredu zatvaranja banaka i ograničenja raspolaganja novcem, uvedenog u ponedjeljak da bi se zaustavilo masovno povlačenje uloga u strahu od bankrota države.

Udruženje turističkih preduzeća Grčke je saopštilo da njegovim članicama od ponedeljka dnevno stiže 50.000 otkaza rezervacija dnevno.

Pošto su to rezervacije "u posljednji čas" koje čine 20 odsto ukupnih tokom godine, to je veliki udarac za turizam u Grčkoj, prenosi atinski Radio SKAI.

Udruženje izvoznika Grčke je procijenilo da je gubitak njegovih članica 80 miliona eura nedjeljno, da će ove i iduće nedjelje izvoz opasti za sedam odsto, a uvoz za 28 procenata.

Od jutros su penzioneri ponovo u dugačkim redovima pred 1.000 ekspozitura banaka gdje na šalterima mogu uzeti do 120 eura od svojih penzija koje nijesu uredno isplaćene za jun.

Banke uporedo penzionerima izdaju kartice da bi mogli da dozvoljeni iznos uzmu iz bankomata, ali ima žalbi na birokratsku proceduru prikupljanja i kontrole dokumenata potrebnih za to.

Prvobitno je bilo najavljeno da će grčke banke za sve ostale poslove i transakcije ostati zatvorene bar do ponedjeljka, 6. jula, dan poslije referenduma o sporazumu s međunarodnim povjeriocima koji će odrediti budući kurs Grčke.

Lagard: Grčka da se ponaša kao odrasli, nema posebnog tretmana

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Kristin Lagard izjavila je prošle noći da je potrebno da sa Grčka u pregovorima o nastavku pomoći "ponaša malo odraslije".

S obzirom na neizvjesnost, konfuziju i stalne preokrete, mislim da je neophodno malo odraslije ponašanje", rekla je ona za CNN.

Sredinom juna, Lagard je izazvala senzaciju tražeći da razgovara "sa odraslima u sali", čime je implicitno kritkovala delegaciju Grčke.

Potom su pregovori Atine i njenih kreditora (EU, ECB, MMF) propali, a u nedjelju će se u Grčkoj održati referendum o tome da li će se nastaviti ili prekinuti saradnja s povjeriocima.

Grčka je prva razvijena zemlja koja nije platila dug MMF-u, te je od srijede automatski lišena njegove pomoći.

"To svakako nije dobra vijest za MMF, ali MMF je jak", odgovorila je direktorka, uvjeravajući da se "jako" nada rješavanju finansijskog spora sa Atinom.

Po Kristin Lagard, grčko pitanje mora biti riješeno "pravedno" da ne bi nastao utisak da je Grčka dobila "poseban tretman" MMF-a.

"Kada pogledate druge krajeve svijeta (u krizi), zemlje moraju da preduzmu teške mjere", rekla je ona i primijetila da najbogatiji stanovnici Grčke treba da tome doprinesu plaćanjem poreza.

Na korak od bankrota

Agencija za kreditni rejting Mudis snizila je rejting grčkog duga ukazujući na "dodatni rizik" zbog referenduma u nedjelju čiji bi rezultati mogli da utiču na privatne kreditore Grčke, saopstila je kasno sinoć ta agencija.

"Najava referenduma stvara dodatni rizik i povećani pritisak za privatne kreditore", navela je agencija dodajući da je snizila rejting na "Caa 3", što je samo jedan stepen pred ocjenom "neposrednog bankrota".

Grci su pozvani u nedjelju da glasaju za ili protiv predloga sporazuma s kreditorima, mada je tajk sporazum u međuvremenu prestao da važi. Vlada je pozvala građane da glasaju protiv predloga i ta opcija za sada preovlađuje po anketama.

"Ukoliko Grci glasaju protiv ponude kreditora, to bi povećalo rizik od izlaska Grčke iz eurozone, čime bi privatni kreditori bili na gubitku", navela je agencija.

Rejting agencija Fič i Standard end Purs takođe su snizile rejting Grčke.

Grčka ima oko 30 milijardi eura duga privatnim kreditorima od ukupnog duga od oko 280 milijardi eura.