EU: Mađarski zid prebacuje problem migranata na Srbiju

Komesar EU je naveo da pritisak koji Mađarska trpi od priliva ilegalnih imigranata može da se poredi sa onim što doživljavaju Grčka i Italija, u koje migranti stižu morskim putem, preko Sredozemlja
1 komentar(a)
ograda, granica, Foto: Shutterstock
ograda, granica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.06.2015. 12:18h

Komesar Evropske unije za migracije Dimitris Avramopulos je danas izjavio da se Mađarska suočava sa velikim prilivom migranata, ali je istakao da će jednostrana rješenja za povećani priliv "samo prebaciti problem na susjednu zemlju, umjesto da ga riješi".

Avramopulos je dodao da, sa druge strane, svaka članica EU ima pravo da zaštiti sopstvenu granicu, prenijela je agencija AP, podsjetivši da je Mađarska najavila da će na granici sa Srbijom izgraditi zid visok četiri metra kako bi spriječila ilegalni ulazak migranata.

Komesar EU je naveo da pritisak koji Mađarska trpi od priliva ilegalnih imigranata može da se poredi sa onim što doživljavaju Grčka i Italija, u koje migranti stižu morskim putem, preko Sredozemlja.

Mađarski šef diplomatije Peter Sijarto je obavijestio Avramopulosa da je od početka godine u Mađarsku ušlo više od 67.000 ilegalnih migranata.

Bonus video: