Evropski parlament odobrio Junkerov investicioni plan

Parlament je, sa 464 glasa za, 161 protiv i 19 uzdržanih, izglasao osnivanje Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta
0 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 19:10h

Evropski parlament je danas izglasao takozvani Junkerov investicioni plan, od koga se očekuje da privuče do 315 milijardi eura investicija u Evropskoj uniji, koje bi doprinijele otvaranju 1,3 miliona novih radnih mjesta.

Parlament je, sa 464 glasa za, 161 protiv i 19 uzdržanih, izglasao osnivanje Evropskog fonda za strateške investicije (EFSI), objavljeno je na sajtu Evropskog parlamenta.

Osnivanje Fonda je ključni dio Junkerovog plana za privlačenje investicija javnog i privatnog sektora u modernizaciju infrastrukture, stimulisanje ekonomije i podsticanje zapošljavanja širom Unije.

"Očekujemo da će plan pokrenuti investicije širom EU i podržati prioritete koje smo postavili, uključujući energetsku uniju, finansiranje malih i srednjih preduzeća i digitalne infrastrukture, u cilju pokretanja privrednog oporavka koji bi otvorio nova radna mjesta koja su preko potrebna", rekao je predsjednik Parlamenta Martin Šulc.

Nakon što je investicioni plan odobren u Parlamentu, o njemu treba da se izjasni Evropski savjet, čija se odluka i odobrenje očekuje uskoro. Plan bi tako trebalo da stupi na snagu početkom jula, a Fond da postane funkcionalan do septembra.

Investicioni plan nazvan je po predsjedniku Evropske komisije, Žan-Klodu Junkeru, koji ga je predložio u novembru navodeći da će on dovesti do otvaranja 1,3 miliona novih radnih mjesta, što bi pomoglo u smanjenju nezaposlenosti koja je na rekordno visokom nivou u brojnim zemljama EU.

U osnovi, plan ima efekat mutiplikatora, jer bi svaki euro javnog novca iz budžeta mogao da se pretvori u 15 eura sredstava privatnih investitora.

Junkerov predlog predstavlja kamen temeljac njegove petogodišnje agende za oživljavanje usporene evropske privrede, koja nije uspjela da ostvari značajniji rast od globalne finansijske krize i ima problem ogromne nezaposlenosti.

Bonus video: