Sveštenici zlostavljali djecu, biskupi znali i ćutali

Katoličku crkvu svuda u svijetu ne prestaju potresati novi skandali sveštenika pedofila koje su prikrivali njihovi nadređeni u ime zaštite te vjerske institucije
5 komentar(a)
sveštenik pedofil, zlostavljanje djece, Foto: Shutterstock
sveštenik pedofil, zlostavljanje djece, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.09.2018. 16:51h

Više od polovine holandskih biskupa i kardinala koji su bili u službi između 1945. i 2010. znali su za seksualna zlostavljanja unutar holandske Katoličke crkve, pišu u subotu holandski mediji.

"Kardinali i biskupi prikrivali su seksualna zlostavljanja, što je njihovim počiniocima omogućilo da bude još više žrtava", piše list NRC.

Katoličku crkvu svuda u svijetu ne prestaju potresati novi skandali sveštenika pedofila koje su prikrivali njihovi nadređeni u ime zaštite te vjerske institucije.

"Dvadeset od 39 kardinala, biskupa i pomoćnih biskupa umiješano je u seksualna zlostavljanja unutar holandske Katoličke crkve između 1945. i 2010", rezultati su koje je objavio NRC na temelju široke istrage.

Četvorica među njima zlostavljala su djecu

"Četvorica među njima zlostavljala su djecu, a ostalih 16 je omogućilo počiniocima pedofilima premještanje u druge župe, gdje su nastavili sa zlostavljanjem novih žrtava", stoji u listu.

Na pitanje novinara AFP-a, holandska Katolička crkva "potvrdila je dio informacija", uz napomenu da se ostale temelje na anonimnim informacijama koje prenosi crkvena kancelarija za prihvat žrtava.

Nijedan biskup kojeg spominje NRC više nije aktivan

"Imena većine biskupa poklapaju se s onima koja su navedena u izvještaju koji je 2010. sastavila Crkva", kazala je portparolka holandske Katoličke crkve Dafni van Rozendal. Većina biskupa čija su imena navedena u izvještaju je preminula. Nijedan biskup kojega spominje NRC više nije aktivan, a oni koji su još živi, nisu željeli reagovali, piše list.

Komisija pape Franja protiv pedofilije u nedjelju je upozorilo da bi borba protiv seksualnog nasilja nad djecom trebalo da postane "prioritet" Katoličke crkve, prenosi Hina.

Bonus video: