DRUGI DAN POSJETE NJEMAČKOJ

Susret britanske i "kraljice Evrope"

"Ko je tajno oružje britanske diplomatije", prenosi njemačka štampa danas pitanje konzervatoivnog "Telegrafa", koji piše o posjeti kraljice Njemačkoj
0 komentar(a)
kraljica Elizabeta, Angela Merkel, Foto: Reuters
kraljica Elizabeta, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 12:08h

Britanska kraljica Elizabeta Druga susrela sa danas u Berlinu sa njemačkom kancelarom Angelom Merkel, a njemački mediji pišu o sastanku britanske i "evropske kraljice" i ukazuju da je to bio susret u "četiri oka".

Merkelova je ispred Kancelarske službe, na crvenom tepihu i u crvenom sakou, dočekala, kako ističu mediji, dobro raspoloženu kraljicu koja poslije ovog susreta ima termine na berlinskom univerzitetu, a planirana je i posjeta Frankfurtu i bivšem koncentracionom logoru Bergen-Belzen.

Ona se ranije danas sastala i sa šefom države Joahimom Gaukom i njegovom partnerkom.

Mediji ukazuju na popularnost 89-godišnje kraljice u Njemačkoj, ali i naglašavaju da se u ovoj posjeti ne radi samo o fotografisanju, rukovanju, razmjeni poklona, pozdravljanju i ljubaznim riječima, već o političkoj pozadini, koju, do duše, još niko nije oficijelno potvrdio.

Situacija je ozbiljna, ocjenjuje njemačka politička štampa i, ukazujući da je kraljica, zapravo, vrhovni diplomata, navode da bi Velika Britanija, prema najavama premijera Dejvida Kamerona najkasnije 2017. godine mogla imati referendum i da bi, tako, u narednim godinama mogla da napusti Evropsku uniju (EU).

"Ko je tajno oružje britanske diplomatije", prenosi njemačka štampa danas pitanje konzervatoivnog "Telegrafa", koji piše o posjeti kraljice Njemačkoj.

Mediji pišu da bi iz ugla Njemačke, jedan "Brexit", odnosno izlazak Velike Britanije iz EU mogao biti bolan i zato se pretpostavlja, prenose mediji, da bi se kraljici, diplomatski dozirano moglo reći o važnosti ostanka Velike Britanije u EU.

Štampa smatra da bi njena jedna riječ na Ostrvu značila više nego brojni Kameronovi intervjui.

Da li je i kako Njeno kraljevsko visočanstvo u razgovorima sa Merkelovom i drugim susretima govorilo o i "Brexitu", odnosno, prijetnjama Velike Britanije da napusti EU, javnost neće saznati, ističu mediji, ukazujući da tokom 62-godišnje vladavine kraljice, još nikada ništa nije "procurelo" iz njenih razgovora.

Politički analitičari povodom ove posjete ukazuju da se Velika Britanija rve sa gubitkom svog uticaja u svijetu i da je tim veći značaj kraljice i monarhije.

Premda se kraljica, u skladu sa svojom političkom neutralnošću, u Berlinu neće javno izjašnjavati o političkim pitanjima, mediji ukazuju da se ona, ipak, nedjeljno susrijeće sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom i da će ona i Merkelova sigurno imati jedna drugoj šta da kažu.

Analitičari danas kažu da kraljičina posjeta ima dobar tajming, pošto njen 12. po redu šef vlade, Kameron, u ovom momentu svojim zahtjevima za posebnim tretmanom Velike Britanije ne stvara prijatelje na kontinentu.

Njemački analitičari ukazuju da se Velika Britanija, kao rijetko do sada, bori sa gubitkom uticaja u evropskoj politici, privredi, diplomatiji i fudbalu i kažu da kraljica, do duše, ne može riješiti te probleme sama, ali da ona pokazuje kako je Velika Britanija više nego jedna bivša imperijalna sila.

Kraljica i njen muž, princ Filip, stigli su sinoć u Berlin, gdje je u njihovu čast ispaljen 21 plotun.

Kraljevski par je, po dolasku u njemačku prijestonicu, gdje ih je dočekalo pravo britansko vrijeme sa kišom, u automobilu Bentli i uz policijsku pratnju, otišao u luksuzni hotel Adlon.

Dolazak britanske kraljice u njenu petu po redu posjetu obezbjeđuje oko 1.450 policajaca.

Kraljica će sa svojim mužem u Njemačkoj ostati do petka.

Tokom posjete, kraljica će, između ostalog, posjeti Frankfurt i bivši koncentracioni logor Bergen-Belzen.

Dolazak britanske kraljice praćen je, kao i sve posjete državnika i kraljeva, određenjenim mjerama sigurnosti, primjećuju mediji, koji takođe, javljaju da je ova, peta po redu posjeta, organizovana tačno 50 godina, poslije njenog prvog dolaska u Njemačku, u junu 1965. godine kada je ostala 11 dana i kada je to bio jak simbol za pomirenje poslije Drugog svjetskog rata.

Preporučujemo za Vas