EK: Mađarska da momentalno objasni suspenziju "Dablina III"

Sporazum Dablin III stupio je na snagu 19. jula 2013. godine i on predviđa da je za proces odluke o davanju statusa azila nadležna ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio podnosilac molbe
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 09:12h

Evropska komisija pozvala je Mađarsku da momentalno objasni zašto je suspendovala primjenu Sporazuma Dablin III, čime je onemogućila članice EU da vraćaju izbjeglice u tu zemlju, koja je za njih nadležna ako su prvo kročili na njeno tlo.

"Pošto Dablinski sporazum ne predviđa mogućnost da zemlje članice koje prime azilante suspenduju njihov premještaj, Komisija traži od Mađarske da odmah razjasni prirodu i obim tehničkog propusta, kao i mjere koje će ispraviti situaciju", rekla je portparolka EK.

Ona je reagovala na obavještenje Budimpešte da iz "tehničkih razloga, na neodređeni period" neće ponovo primati ljude koji su u EU prvo ušli u Mađarsku, a kasnije otputovali u druge zemlje članice.

Ranije danas, mađarski premijer Viktor Orban donio je odluku o suspenziji primjene Sporazuma Dablin III, a njegov portparol Zoltan Kovač je za austrijski dnevnik "Prese" rekao da je to u cilju zaštite interesa Mađarske i njenih stanovnika.

Mađarska ima kapacitete za 2.500 izbjeglica i već je primila 3.000,

"Brod je pun", poručio je on dodajući da Mađarska ne može da primi još desetine hiljada "dablinskih slučajeva".

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske danas je obavijestilo vlasti u Beču o svojoj odluci, zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo ambasadora Mađarske Janoša Perenjija na razgovor.

Kurc: Suspenzija sporazuma neprihvatljiva

Ministar inostranih poslova Astrije Sebastijan Kurc poručio je danas da Austrija ne može tolerisati odluku Mađarske o obustavljanju primjene sporazuma Dablin III.

Kurc je ocijenio da je takva odluka neprihvatljiva, a u telefonskom razgovoru sa mađarskim kolegom Peterom Šijartom, ukazao da će ona imati „negativne posljedice“.

“To Austrija ne može tolerisati”, poručio je Kurc.

Pored Austrije Mađarska je o svojoj najnovijoj mjeri obavijestila Belgiju, Češku, Francusku, Finsku, Holandiju, Luksemburg, Veliku Britaniju, Norvešku, Švedsku, Slovačku i Njemačku.

Sporazum Dablin III stupio je na snagu 19. jula 2013. godine i on predviđa da je za proces odluke o davanju statusa azila nadležna ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio podnosilac molbe.

Preko Mađarske, prema Kovaču, je od početka prošle godine ilegalno ušlo oko 100.000 stranaca, od kojih 60.000 samo od početka ove godine.

Mađarska odluka mogla bi da izazove lančanu reakciju, ukazuje "Prese" dodajući da eksperti očekuju da će sljedeća zemlja koja bi uvela suspenziju Sporazuma mogla biti Italija.

Mađarska je prije par dana svojom najavom podizanja ograde od četiri metra duž granice sa Srbijom, na koju je Evropska komisija odgovorila komentarom da su zidovi tek porušeni i da ne treba graditi nove.

Bonus video: