Normandijski kvartet odlučan da riješi krizu u Ukrajini

Sporazum u Minsku, na koji se pozivaju šefovi diplomatija i čije ispunjenje traže, postignut je u februaru i njime je dogovoreno povlačenje teškog naoružanja, oslobađanje svih zarobljenika i uspostavu kontrole nad međunarodnim granicama Ukrajine do kraja godine
0 komentar(a)
Loran Fabijus, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Loran Fabijus, Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.06.2015. 06:28h

Šefovi diplomatija zemalja Normandijskog kvarteta izrazili su zabrinutost zbog pogoršanja bezbjednosne situacije u regionu Donbas na jugoistoku Ukrajine.

Ministri Francuske, Njemačke, Rusije i Ukrajine sastali su se u Parizu u takozvanom "Normandijskom formatu" da bi razmotrili da li se u Ukrajini poštuje primirje i da li se primjenjuje mirovni sporazum postignut u Minsku, navodi se u saopštenju sa sastanka, prenosi Rojters.

"Ministri su potvrdili da Francuska, Njemačka, Rusija i Ukrajina ostaju odlučni u namjeri da djeluju u ovom sastavu i učine sve što je u njihovoj moći radi rješavanja krize", naveo je u saopštenju francuski šef diplomatije Loran Fabius.

Sastanak u Parizu je održan iza zatvorenih vrata, trajao je ne samo tokom dana, već i tokom radne večere.

Sporazum u Minsku, na koji se pozivaju šefovi diplomatija i čije ispunjenje traže, postignut je u februaru i njime je dogovoreno povlačenje teškog naoružanja, oslobađanje svih zarobljenika i uspostavu kontrole nad međunarodnim granicama Ukrajine do kraja godine.

Bonus video: