Vals: Još dosta posla do sporazuma s Grčkom

"Sada je na grčkim vlastima da primijene elemente sinoćnjeg razgovora i uvjere sve strane u posvećenost reformama", rekao je francuski premijer
0 komentar(a)
Manuel Vals, Mario Dragi, Foto: Reuters
Manuel Vals, Mario Dragi, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2015. 18:49h

Premijer Francuske Manuel Vals izjavio je danas da još uvijek ima dosta posla do postizanja sporazuma između Grčke i njenih međunarodnih kreditora koji bi tu zemlju spasio bankrota.

"Osnove za sporazum su tu, ali ima još mnogo da se radi", rekao je Vals nakon sastanka sa predsjednikom Evropske centralne banke (ECB) Marijem Dragijem i drugim članovima izvršnog odbora ECB u Frankfurtu, prenosi agencija Frans pres.

"Sada je na grčkim vlastima da primijene elemente sinoćnjeg razgovora i uvjere sve strane u posvećenost reformama", rekao je francuski premijer.

Lideri eurozone su poslije sinoćnog hitnog samita u Briselu izrazili optimizam da je sporazum sa Grčkom blizu, a novi sastanak o grčkoj dužničkoj krizi zakazan je za sjutra.

"Moramo da budemo optimisti iako ima još mnogo posla dok sve strane ne usklade stavove", rekao je Vals.

Grčki državni ministar Nikos Papas, jedan od najbližih saradnika premijera Aleksisa Ciprasa, izrazio je danas uvjerenje da će parlament u Atini podržati sporazum koji bi prezaduženu Grčku izvukao iz problema, iako su brojni poslanici kritikovali ustupke na koje je Cipras spreman.

"Jasno je da će za bilo kakav sporazum biti potrebna većina glasova. Uvjeravam vas da će sporazum biti takav da će ga podržati većina i u vladi i u narodu Grčke", rekao je Papas za grčku TV Mega.

Dio poslanika Sirize danas je u parlamentu oštro kritikovao Ciprasovu ponudu da poveća poreske stope, kao i doprinose za penzije i zdravstvenu njegu, što će dodatno otežati život Grka.

Bonus video: