NATO OPTUŽIO MOSKVU ZA OPASNO ZVECKANJE ORUŽJEM

Putin: Usmjerićemo vojne snage protiv svih agresora

Objava je uslijedila nakon vijesti o planu SAD da rasporedi tenkove i teško naoružanje u članicama NATO na granici s Rusijom
0 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 18:59h

Predsjednik Vladimir Putin je danas rekao da će Rusija ove godine obogatiti nuklearni arsenal sa više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM), zbog čega je šef NATO optužio Moskvu za opasno „zveckanje oružjem“.

Putinova objava je došla dan nakon što su ruski zvaničnici osudili američki plan o  raspoređivanju tenkova i teškog naoružanja u članicama NATO na granici s Rusijom kao najagresivniji čin Vašingtona od hladnog rata.

Putin je danas kazao da će Rusija biti primorana da usmjeri vojne snage protiv bilo koje države koja bi joj mogla zaprijetiti i da je zabrinuta zbog antiraketnog vojnog sistema blizu njenih granica.

„Bićemo primorani da usmjerimo naše vojne snage...prema onim teritorijama odakle dolazi prijetnja,“ rekao je.

Sjedinjene Države i Rusiju i dalje obavezuje Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja 2010. (START), prema kojem mogu rasporediti po 1.550 bojevih glava a broj lansera nuklearnih raketa je ograničen na 800 do 2018.

„Više od 40 novih interkontinentalnih balističkih raketa koje mogu da savladaju i tehnički najnaprednije antiraketne sisteme odbrane biće dodate sastavu nuklearnog arsenala ove godine,“ rekao je Putin, okružen vojnim zvaničnicima, u govoru na sajmu naoružanja u Kubinki, zapadno od Moskve.

Minimalni domet ICBM je veći od 5.500 km. 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je optužio Rusiju za neopravdano „zveckanje oružjem“ i rekao da je to „destabilizujuće i opasno.“

Na konferenciji za novinare u Briselu, Stoltenberg je rekao da takva retorika Moskve objašnjava povećanje spremnosti snaga Alijanse da brane svoje članice koje su najbliže Rusiji.

„Odgovorićemo tako da osiguramo da NATO i u budućnosti bude savez koji obezbjeđuje odvraćanje i zaštitu za sve saveznike od bilo koje prijetnje.“

Litvanski ministar odbrane Juozas Olekas j rekao da je planirano raspoređivanje američke vojne opreme na istoku Evrope, uključujući njegovu zemlju, ključni korak da se osigura odbrambenost tog regiona od jačanja ruskih vojnih kapaciteta.

„Nemamo drugih mogućnosti. Kad ne bismo radili ništa, provocirali bismo agresiju Rusije, kao što je bilo...u Ukrajini,“ rekao je Olekas za Rojters.

Ruski zvaničnici su u ponedjeljak upozorili da će se Moskva osvetiti ako SAD realizuju plan za smještanje teške vojne opreme na istok Evrope, uključujući Baltik.

„Stiče se utisak da nas naše kolege iz NATO država guraju u trku u naoružanju,“ rekao je zamjenik ministra odbrane Anatolij Antonov tokom sajma „Armija 2015“, na kojem je izloženo oružje i druga vojna oprema.

Putin je rekao da Rusija neće biti uvučena u novu trku u naoružanju iako modernizuje vojne snage. Dodao je da će 70 odsto vojne opreme koja je u upotrebi do 2020. biti najsavremenija i najkvalitetnija.

Sajam na kojem je izloženo više od 330 jedinica ruskog naoružanja i vojne opreme je najnoviji primjer ruskog demonstriranja modernizovanih oružanih snaga.

Agencija Rojters ocjenjuje da velika vojna potrošnja opterećuje budžet Rusije u trenutku kada ekonomija klizi u recesiju.

Kremlj predstavlja potrošnju na ruski vojni sektor kao pokretač ekonomskog rasta, ali Putinovi kritičari kažu da je ona pretjerana i na uštrb socijalnih potreba.

Američki državni sekretar Džon Keri je rekao da je zabrinut zbog Putinove objave. Dodao je da bi to moglo biti poziranje, ali da „niko ne može a da ne bude zabrinut kada takvu objavu od lidera jedne moćne države“.

Preporučujemo za Vas