Stros-Kan oslobođen: Ima "grublje" sklonosti, ali nije podvodio

On je poslije svjedočenja nekih od prostitutki koje su ga optužile za sodomiju bez pristanka, rekao da su njegove sklonosti možda "grublje" od prosječnih, ali da su ga prostitutke "užasavale" i da bi plaćanje za seks bilo preveliki rizik za čovjeka na čelu MMF
2 komentar(a)
Dominik Stros-Kan, Foto: Reuters
Dominik Stros-Kan, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.06.2015. 16:44h

Sud u Francuskoj oslobodio je danas bivšeg direktora Međunarodnog monetarnog fonda Dominika Stros-Kana optužbe za podvođenje sa otežavajućim okolnostima pošto je i sam tužilac tražio oslobađajuću presudu.

Presudi 66-godišnjem ekonomisti prethodilo je živoposino tronedjeljno suđenje u februaru, tokom koga su otkriveni šokantni detalji orgija uz šampanjac i prostituciju.

Ovim je podvučena crta ispod serije seksualnih skandala koji su pogodili Stros-Kana ilzoživši javnosti najintimije detalje nejgovog seksualnog života.

Zavidna karijera Stros-Kana, bivšeg šefa MMF-a i ozbiljnog kandidata za predsjednika Francuske prekinuta je 2011. godine kada ga je sobarica u jednom njujorškom hotelu optužila za seksualni napad.

Ubrzo pošto su te optužbe odbačene, a slučaj riješen građanskom parnicom, njegovo ime se ponovo pojavilo u istrazi o organizovanoj prostituciji na sjeveru Francuske u okviru koje su obezbjeđivane osobe za orgije u kojima je učestvovao.

Optužen je za podvođenje sa otežavajućim okolnostima pošto je, kako se tvrdilo, pomagao i podsticao prostituisanje sedam žena - što po zakonu može da nosi kaznu i do 10 godina zatvora i globu od 1,5 miliona dolara.

Među otpuženima u istom slučaju bilo je više od deset osoba među kojima menadžeri hotela, biznismeni, jedan advokat i jedan šef policije.

Oni su optuženi da su organizovali ili učestvovali u orgijama u Parizu, Vašingtonu i regionu Brisela u periodu od 2008. do 2011, kada je Stros-Kan bio šef MMF i uz to oženjen.

Na suđenju u februaru, Stros-Kan je mirno odbijao optužbe rekavši da je tačno da je kao čovjek slobodoumnih nazora uživao u grupnom seksu, ali da nije znao da su žene koje su prisustvovale tim večernjim zabavama bile plaćene.

On je poslije svjedočenja nekih od prostitutki koje su ga optužile za sodomiju bez pristanka, rekao da su njegove sklonosti možda "grublje" od prosječnih, ali da su ga prostitutke "užasavale" i da bi plaćanje za seks bilo preveliki rizik za čovjeka na čelu MMF.

U završnoj riječi njegovi advokati su rekli da se suđenje svelo na optužbe u pogedu Stros-Kanovog morala, a po svemu sudeći tužilac se sa tim složio i zatražio da Stros-Kan bude oslobođen, jer ni "sudska istraga ni saslušanje nisu utvrdili da je tros-Kan kriv.

Uz to i dve prostitutke koje su podnele građansku tužbu protiv njega su odustale od tužbi, a advokati su rekli da nedostaju dokazi o njegovoj krivici. Međutim, tužilac je tražio da ostali optuženi, koji su priznali da su organizovali žurke i plaćali devojkama, budu osuđeni.

Bonus video: