Rumunija: Parlament odbio zahtjev za ukidanje imuniteta Ponti

Ponta je izjavio je stranim novinarima da je razmišljano da podnese ostavku, pošto su ga obavijestili da je bio osumnjičen u istrazi o korupciji, ali je odlučio da ostane, kako bi osigurao političku stabilnost
0 komentar(a)
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Viktor Ponta, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2015. 10:01h

Rumunski parlament odbio je danas sa 231 glasom protiv, zahtjev antikorupcijskog tužilaštva da ukine imunitet premijeru Viktoru Ponti, zbog istrage o sukobu interesa.

Antikorupcijski tužioci su 5. juna podigli optužbu za korupciju protiv Ponte, koja uključuje saučesništvo u utaji poreza od 2007. do 2008. godine, za vrijeme dok je bio u parlamentu, sukob interesa i pranja novca.

Predsjednik Klaus Johanis pozvao je prošle nedelje Pontu da podnese ostavku, prenose agencije. On je izjavio da bi bilo bolje da cijela valda podnese ostavku, a ne samo Ponta.

Ponta je izjavio je stranim novinarima da je razmišljano da podnese ostavku, pošto su ga obavijestili da je bio osumnjičen u istrazi o korupciji, ali je odlučio da ostane, kako bi osigurao političku stabilnost.

Ponta je smatra da bi ostavka njegove vlade mogla da prouzrokuje političku krizi u narednih tri, četiri ili pet mjeseci".

Ponta je rekao da će saradjivati sa tužiocima i porekao nezakonite radnje, dodajući da bi podnio ostavku da je ministar. Pri tom je dodao da bi politička kriza bila "neočekivan poklon" za Rusiju koja ima hladne odnose sa Rumunijom.

Bonus video: