Berlin - grad podstanara

Kirije su znatno niže nego u Parizu i iznose u prosjeku 8,75 eura po metru kvadratnom. U najprestižnijim kvartovima one dostižu 13 eura po kvadratnom metru, dok u užem jezgru Pariza kirija iznosi u prosjeku 24 eura po metru kvadratnom
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.06.2015. 13:00h

Njemci nisu ponosni vlasnici nekretnina, kao što su to na primjer Francuzi, jer su 80 odsto žitelja Berlina su podstanari.

Od 2010. u Berlinu je izgrađeno 15.500 stanova dok je broj stanovnika povećan na 150.000, navodi se u izvještaju konsultantske kuće Džons Lang LaSal.

Gradska uprava njemačke prijestonice je riješila da uspori rast broja podstanara podstičući politiku gradnje, ali i kupovine nekretnina, prenosi list Figaro.

U Berlin se godišnje u prosjeku doseli 40.000 ljudi koji su mahom podstanari.

I pored velike potražnje, kirije u Berlinu, gdje su redovi ispred agencije za rentiranje stanova, uobičajena pojava, znatno su niže nego u Parizu i iznose u prosjeku 8,75 eura po metru kvadratnom. U najprestižnijim kvartovima one dostižu 13 eura po kvadratnom metru, dok u užem jezgru Pariza kirija iznosi u prosjeku 24 eura po metru kvadratnom.

Cijene stanova u Berlinu u kome ne nedostaje građevinsko zemljište daleko su niže nego u Londonu i Parizu, koji je čak osam puta manji od njemačke prijestonice.

Prema izvještaju JLL, Berlin je njemački grad sa najvećim brojem projekata za izgradnju stabmenog prostora kao i najbrojnijim stranim ulagačima koji žele da investiraju u ovaj sektor.

"Tržište nekretnina u Njemačkoj je veoma uređeno, ono nije spekulativno. Berlin kao njemačka prijestonica u centru Evrope preuzeću ulogu koja mu pripada u narednim godinama. Berlinsko tržište nekretnina biće u doglednoj budućnosti rame uz rame sa njujorškim, londonskim i pariskim tržištima", objašnjava Tomas Zebel, generalni direktor Zebel Propriti grupacije koja zastupa nekoliko projekata u nekadašnjem kvartu Mite u istočnom Berlinu gdje oko 70 odsto klijentele čine stranci.

U Postdamerplacu za samo za tri nedjelje prodato je 45 odsto stanova novog projekta koju realizuje Zebelove firma. Cijena stana od 50 metara kvadratnih je 220.000 eura što je nešto manje od 4.500 eura po metru kvadratnom.

Nedaleko odatle prodat je dupleks od 304 kvadratna metra za 3,99 miliona eura. U prestižnoj četvrti Krajzberg, penthausi se prodaju između 5,5 i 6,6 miliona eura.

Sve to svjedoči da se tržište nekretnina u Berlinu ubrzano razvija i da postaje sve atraktivnije.

Bonus video: