Stoltenberg: NATO ne želi sukob s Rusijom

"Sada vidimo veću nepredvidivost, veću nebezbednost, više nemira...Ali vjerujem da nema nikakve direktne prijetnje sa Istoka protiv bilo koje zemlje NATO", rekao je šef NATO
0 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 18:09h

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas da Alijansa ne želi sukob sa Rusijom, već želi da uspostavi konstruktivniji odnos sa Moskvom.

"Zapravo, mi težimo konstruktivnijoj saradnji", rekao je Stoltenberg agenciji Tas s.

Stoltenberg je dodao da se "međutim, saradnja mora graditi na povjerenju i na činjenici da Rusija mora da poštuje granice svojih susjeda".

Generalni sekretar NATO je u četvrtak poručio da Rusija ne predstavlja direktnu prijetnju za zemlje članice NATO.

On je, tokom posjete rodnoj Norveškoj, ukazao da je Rusija spremna da upotrijebi silu kako bi izmijenila granice u Evropi i kao primjere naveo Krim, istočnu Ukrajinu i Gruziju, prenio je Rojters.

"Sada vidimo veću nepredvidivost, veću nebezbednost, više nemira...Ali vjerujem da nema nikakve direktne prijetnje sa Istoka protiv bilo koje zemlje NATO", rekao je on državnom radiju NRK.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, izrazio je nadu da bi odnosi između Sjevernoatlantske alijanse i Rusije mogli da se poboljšaju.

"Naš cilj je i dalje saradnja sa Rusijom...To je u interesu NATO i u interesu Rusije", zaključio je generalni sekretar NATO.

NATO je više puta kritikovao Moskvu zbog umiješanosti u ukrajinski sukob i tražio od nje da u potpunosti podrži sporazum o primirju, dok Rusija poriče da proruske aktiviste na istoku Ukrajine opsrkbljuje vojnicima ili oružjem, podsjeća britanska agencija.

Ukrajinski sukob je naročito uznemirio Letoniju, Litvaniju i Estoniju, jedine bivše djelove Sovjetskog Saveza koji su se priključili Sjevernoatlantskoj alijansi.

Bonus video: