Porošenko: Razmjestiti mirovne snage duž granice s Rusijom

Porošenko je, kako je prenio Tas s, ranije rekao da Ukrajina ima pravo da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija sa zahtjevom da razmjesti mirovnu misiju kako bi došlo do mira u zemlji
55 pregleda 1 komentar(a)
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.06.2015. 14:10h

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko založio se danas za razmještanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija duž granice s Rusijom.

"Činimo sve da dovedemo mirovne snage s ciljem da zaštitimo Ukrajinu od ruske agresije, uključujući i nekontrolisane djelove ukrajinsko - ruske granice", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu.

Porošenko je, kako je prenio Tas s, ranije rekao da Ukrajina ima pravo da se obrati Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija sa zahtjevom da razmjesti mirovnu misiju kako bi došlo do mira u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je rekao da inicijativa Kijeva ima za cilj da zemlju podijeli na dva dijela i dodao da Moskva u Savjetu bezbjednosti UN neće glasati za mirovnu misiju UN u Ukrajini.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak o širenju sukoba u Ukrajini, koji prijete primirju dogovorenom prije četiri mjeseca uz posredovanje EU.

Hitan sastanak SB UN zatražila je Litvanija, pošto je Porošenko rekao da je 9.000 ruskih vojnika prisutno na teritoriji Ukrajine i upozorio na opasnost od "potpune invazije" Rusije duž cijele zajedničke granice.

Stretagija za povratak Krima

Porošenko je rekao i da će u najskorije vrijeme biti predstavljena strategija za povratak Krima, prenosi danas UNIAN.net.

"Mogu da kažem da se strategija privodi kraju kao cjelovit dokumet u Savjetu za nacionalnu bezbjednost i odbranu i da će biti predstavljena u najskorije vrijeme... Krim ostaje naš prvi prioritet", rekao je Porošenko na konferenciji za medije.

Istovremeno, on je rekao da neće dozvoliti održavanje referenduma o otcjepljenju Donbasa (regiona na istoku Ukrajine), ali nije isključio mogućnost za referendum o statusu lokalne samouprave u tom regionu.

"Pitanje o otcjepljenju Donbasa je provokacija. Ja sam kao predsjednik i glavnokomandujući, kao garant Ustava i garant teritorijalne cjelovitosti Ukrajine i nikada neću dozovliti održavanje referenduma o otcjepljenju Donbasa", rekao je on, prenosi agencija RIA Novosti.

Bonus video: