Objavljeno još pisama princa Čarlsa

Kritičari optužuju princa da se miješa u politiku i vrši pritisak na ministre, dok oni koji ga podržavaju smatraju da on samo ukazuje na pitanja do kojih je njemu i mnogim običnim Britancima stalo
0 komentar(a)
princ Čarls, Foto: Shutterstock
princ Čarls, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.06.2015. 17:12h

Iako nevoljno, britanska vlada objavila je još pisama koje je princ Čarls razmjenjivao sa ministrima, izražavajući zabrinutost u vezi niza pitanja, od klimatskih promjena do javnog zdravlja.

Novih 17 pisama koja je 66-godišnji prestolonasljednik slao ili primao u periodi od 2007. i 2009. godine otkrivaju da je najstarij sin kraljice Elizabete II bio posebno zaintersovan za pitanja kao što su jeftini socijalni stanovi, kvalitet bolničke ishrane i očuvanje istorijskih građevina, poput koliba koje su na Antarktiku podigli slavni britanski istraživači Robert Skot i Ernet Šeklton.

Kako prenosi AP, vlada u Londonu je prošlog mjeseca objavila prvih 27 pisama, nazvanih "memoari crnog pauka" zbog Čarlsovog nečitkog rukopisa, nakon što je izgubila deset godina dugu pravnu bitku za zabranu njihovog objavljivanja, uz obrazloženje da bi to moglo da dovede u pitanje političku neutralnost budućeg kralja.

Prema britanskom nepisanom ustavu, kraljevska porodica bi trebalo da bude iznad politike, princip kojeg se kraljica Elizabeta II držala tokom 63 godine vladavine.

Kritičari optužuju princa da se miješa u politiku i vrši pritisak na ministre, dok oni koji ga podržavaju smatraju da on samo ukazuje na pitanja do kojih je njemu i mnogim običnim Britancima stalo.

"U svim ovim slučajevima, princ od Velsa je dotakao pitanja od opšteg interesa, pokušavajući da pronađe praktično rješenje", navodi se u saopštenju njegove kancelarije.

Grupa Republika, koja se zalaže za ukidanje monarhije, zahtjeva da se protiv Čarlsovog lobiranja pokrene istraga, ističući da ukoliko prestolonasljednik želi da se miješa u politiku treba da se kandiduje na izborima.

"Čarls svjesno pokušava da promijeni politiku vlade", ističe se u poruci koju je ova organizacija objavila na Tviteru.

"Glasači imaju pravo da znaju kada i kakav uticaj on ima", zaključuje Republika.

Bonus video: