Hapšenje zbog planiranja "velikog terorističkog napada" u Holandiji

Trojica uhapšenih su ranije hapšena zbog pokušaja da napuste Holandiju i pridruže se stranim militantima
0 komentar(a)
holandija policija, Foto: Shutterstock
holandija policija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.09.2018. 08:27h

Antiteroristička policija Holandije uhapsila je sedmoricu muškaraca osumnjičenih za planiranje velikog terorističkog napada u toj zemlji. Uhapšeni su u Arnhemu i Vertu, a kod njih su pronađeni oružje i eksploziv.

Pojedini članovi grupe i ranije su hapšeni. Nivo prijetnje u Holandiji podignut je na četiri, od maksimalnih pet nivoa, prenosi RTS.

U centru sedmočlane militantne grupe koja je operisala po Holandiji, jeste 34-godišnji muškarac iračkog porijekla, prošle godine osuđen zbog pokušaja da se pridruži teroristima iz takozvane Islamske države.

Policija je dobila dojavu obaveštajne službe o planovima osumnjičenih – da pripremaju napad širokih razmjera, tokom nekog značajnog društvenog događaja u Holandiji, uz mnogo buke i brojne žrtve. Kod njih su pronađene ručne granate i materijal za bombe.

"Moramo da skupimo sve dokaze kako bismo dokazali planiranje terorističkog napada. Morali smo da djelujemo sada, jer smo procijenili da je njihov plan ušao u naprednu fazu", istakao je Jirko Patist iz Holandskog državnog tužilaštva.

Muškarci su stari od 21 do 34 godine, a trojica su ranije hapšena zbog pokušaja da napuste Holandiju i pridruže se stranim militantima.

Ranije ovog mjeseca ubijen je džihadista nakon što je nožem povrijedio dvoje američkih turista.

Bonus video: