Zašto se Rusi odriču čokolade?

Prije nekoliko godina svjetski analitičari smatrali su Rusiju perspektivnom s tačke gledišta razvoja tržišta čokolade
80 pregleda 6 komentar(a)
čokolada, Foto: Shutterstock
čokolada, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.05.2015. 09:28h

Prosječna potrošnja čokolade u Rusiji smanjena je sa 4,36 kilograma po osobi u 2013. godini, na 4,15 kilograma 2014. godine.

Ukupna potrošnja čokolade, bombona i drugih konditorskih proizvoda u kojima se koristi kakao smanjena je prošle godine 4,8 odsto i ima tendenciju daljeg pada, pokazali su podaci Centra za istraživanje tržišta konditora.

U posljednjih pola godine rusku konditorsku industriju snažno je pogodila devalvacija rublje, zbog koje su porasle cijene sirovina u rubljama. To je dovelo do pada rentabilnosti na tržištu, a za mnoga preduzeća prelazak u negativnu zonu.

Potencijalno još dramatičniji pad tražnje čokolade zbog iznuđenog rasta cijena najviše pogađa male i srednje regionalne fabrike, orijentisane na proizvodnju za lokalno tržište, koje praktično ne izvoze svoje proizvode, rekla je izvršna direktorka Centra Jelisaveta Nikitina.

Pored toga, od početka maja porasle su svjetske cene kakaovca zbog loših prognoza roda u Africi. Tona kakaovca na robnoj berzi u Njujorku 26. maja poskupila je na 3,15 dolara sa 2,88 dolara 1. maja. Stručnjaci ne isključuju dalji rast cijena te sirovine.

Prema prognozi Međunarodne organizacije za kakao do 2020. godine mogući deficit kakaovca može dostići milion tona i to zbog predviđene potrošnje u Kini i Indiji.

Pri tome, prije nekoliko godina svjetski analitičari smatrali su Rusiju perspektivnom s tačke gledišta razvoja tržišta čokolade. Iako je prosječna potrošnja čokolade u Rusiji niža nego u većini razvijenih evropskih zemalja, uočena je tendencija rasta.

Radi poređenja, potrošnja čokolade u Švajcarskoj prošle godine je bila 11,7 kilograma po stanovniku, a u Njemačkoj 12,2 kilograma. Među deset najvećih potrošača čokolade su još Holandija, Velika Britanija, Irska, Austrija, Danska, Finska, Belgija i Francuska.

Bonus video: