Bivši predsjednik Gruzije imenovan za guvernera Odese

Kritikovan zbog autoritarnog stila i kratkog rata s Rusijom 2008. godine, Sakašvili je uspio da suzbije korupciju i oživi privredu koja je bila u lošem stanju poslije raspada Sovjetskog saveza
1 komentar(a)
Mihail Sakašvili, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Mihail Sakašvili, Petro Porošenko, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.05.2015. 15:45h

Bivši predsjednik Gruzije Mihail Sakašvili imenovan je danas za guvernera Odese, ukrajinskog strateškog regiona na obalama Crnog mora gdje treba da "brani suverenitet zemlje i pokrene borbu protiv korupcije", saopšteno je u Kijevu.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko predstavio je danas 47-godišnjeg Sakašvilija kao "velikog prijatelja Ukrajine", javila je ukrajinska televizija i dodala da je Sakašvili u petak dobio ukrajinsko državljanstvo.

"Postoje brojni problemi u Odesi, među kojima očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i mira", rekao je Porošenko i dodao da postoji "još jedan rat a to je borba protiv korupcije".

Ta strateški važna luka prošle godine je bila poprište misterioznih eksplozija na čijoj su meti bile proukrajinske organizacije.

Sakašvili, prozapadni reformista, došao je na vlast u Gruziji 2003. godine poslije Ružičaste revolucije, koja je dovela do ostavke predsjednika Eduarda Ševardnadzea.

Kritikovan zbog autoritarnog stila i kratkog rata s Rusijom 2008. godine, Sakašvili je uspio da suzbije korupciju i oživi privredu koja je bila u lošem stanju poslije raspada Sovjetskog saveza.

Sakašvili, koji je optužen za zloupotrebu položaja u Gruziji, sada živi u Kijevu.

Bonus video: