Varufakis: Rok za sporazum s kreditorima kraj juna

Direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da izlazak Grčke iz eurozone postoji kao mogućnost, ali da on ne bi doveo do raspada monetarne unije
61 pregleda 0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Janis Varufakis, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.05.2015. 13:51h

Grčka je danas saopštila da je kraj juna krajnji rok za postizanje sporazuma sa kreditorima, uprkos navodima raznih zvaničnika iz Atine da je sporazum na dohvat ruke, izjavio je danas grčki ministar finansija, Janis Varufakis.

Varufakis je za radio VimaFM rekao da je, prema februarskom sporazumu sa kreditorima, program pomoći za Grčku produžen do 30. juna, pa je to datum do kog je potrebno postići novi sporazum, prenosi agencija Frans pres.

Grčka ljevičarska vlada već mjesecima pregovara sa kreditorima (Međunarodni monetarni fond, EU i Evropska centralna banka) u pokušaju da "odmrzne" posljednju tranšu pomoći vrijednu 7,2 milijarde eura. Pregovori su zapeli oko smanjenja penzija, reforme tržišta rada, fiskalne poltike i povećanja poreza na dodatu vrijednost, koje zahtjevaju kreditori, a koje vlada u Atini okleva da sprovede.

Grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis izjavio je tokom vikenda da Atina neće sljedećeg mjeseca otplatiti novu tranšu duga od 1,6 milijardi eura MMF-u zato što nema novca.

"Još ima mnogo posla. Naziru se solidni reformski programi. Dogovor je moguć", rekao je juče komesar EU za ekonomska i monetarna pitanja Pjer Moskovisi na marginama samita G7 u Drezdenu.

Varufakis je kritikovao kreditore zbog njihovog insistiranja na strogim mjerama štednje koje su, kako navodi, pogubne po grčku privredu, ali i po Evropu. Ministar je poručio da će sporazum sa kreditorima uključivati reformu tržišta rada, socijalne beneficije i smanjenje javnog duga.

Privreda Grčke je u prvom kvartalu potonula 0,2 odsto, vrativši se u recesiju, nakon blagog privrednog oporavka na nivou prošle godine, pokazali su danas zvanični podaci u Atini.

Američki ministar finansija Džek Lu je danas, poslije sastanka ministara i bankara G7 u Drezdenu, izjavio da Atina i njeni kreditori moraju zajedno da rade na očuvanju Grčke u eurozoni.

"Instuticije moraju da pokažu malo fleksibilnosti, a Grčka mora da donese neke veoma teške odluke, ali jedno se neće desiti bez drugog. Svi se slažemo da je rješenje ovog problema bez izazivanja krize u interesu svih strana, kao i u interesu globalne ekonomije", rekao je Lu.

Direktorka MMF-a Kristin Lagard izjavila je da izlazak Grčke iz eurozone postoji kao mogućnost, ali da on ne bi doveo do raspada monetarne unije. Ona je, ipak, dodala da se nada da Evropljani neće morati da se suoče sa tim i da će se naći način da Grčka ostane u eurozoni.

Ministar finansija Francuske Mišel Sapen je, sa druge strane, insisitrao na tome da ne postoji scenario takozvanog "Grexita" i da je u pregovorima ostvaren napredak, iako još ne dovoljan da bi oni bili zaključeni.

Bonus video: