Duda i zvanično predsjednik Poljske: Hoće li uvesti euro ili čekati Zapadne plate

Duda (43) je u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede euro "tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu", prenio je "Dojče vele"
1 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
Andžej Duda, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 17:35h

Zvanični rezultati predsjedničkih izbora u Poljskoj potvrdili su pobjedu konzervativca Andžeja Dude koji je dobio 51,55 odsto glasova a njegov protivkandidat u drugom krugu doskorašnji predsjednik Bronislav Komorovski 48,45 odsto glasova, saopštila je Centralna izborna komisija.

Odziv na jučerašnjim izborima bio je 55,34 odsto u Poljskoj koja ima više od 37 miliona glasača. Duda (43) će preuzeti dužnost u avgustu.

Njegova pobjeda, navodi AP, predstavlja ozbiljno upozorenje vladi uoči parlamentarnih izbora zakazanih za jesen.

Poljski predsjednik Bronislav Komorovski priznao je sinoć poraz nakon što su ankete pokazale da je pobjedu odnio Duda.

"Ovog puta nijesam uspio. Ovo je izbor građana slobodne demokratske Poljske", rekao je Komorovski i čestitao Dudi na pobjedi.

Komorovski je, u obraćanju pristalicama, istakao da poštuje izbor građana i poželio Dudi uspjeh kao predsjedniku.

Pobjeda 43-godišnjeg Dude je prva veća pobjeda na izborima u posljednjih skoro 10 godina za opozicionu Stranku prava i pravde, koja ga je kandidovala.

Donedavno relativno nepoznat, Duda je odnio neočekivanu pobjedu na izborima, što bi moglo promijeniti dosadašnju politiku najveće ekonomije istočne Evrope prema EU i ugroziti njen ulazak u eurozonu.

Duda (43) je u predizbornoj kampanji istakao je da bi Poljska trebalo da uvede euro "tek kada svi Poljaci budu zarađivali koliko i oni na Zapadu", prenio je "Dojče vele".

Stranka za pravo i pravdu, naime, nije toliko entuzijastična kada je riječ o razvoju odnosa sa Briselom i smatra da bi prioritet Varšave trebalo da budu lični interesi, navodi Rojters.

Nekadašnji pravni savjetnik konzervativnog predsjednika Leha Kačinjskog, koji je poginuo u padu aviona u Rusiji 2010. godine, vidi sebe kao njegovog duhovnog i političkog nasljednika jer mu je, kako tvrdi, Kačinjski dva dana prije polijetanja rekao da se pripema smjena generacija i da će Duda i njegove kolege preuzeti odgovornost za budućnost zemlje u svoje ruke.

Pobjeda na predsjedničkim izborima kandidata Stranke za pravo i pravdu, koju sada predvodi Jaroslav Kačinjski, brat bivšeg predsjednika, može uticati i na njenu pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, zakazanim na jesen, a to postavlja pitanje ostanka Poljske u EU.

Duda je, međutim, u predizbornoj kampanju pažljivo izbjegavao napade na EU, protiv koje, kako je rekao, nema ništa dok je Poljska "jaka, sposobna država u središtu ujedinjene Evrope".

Novi šef države će sada biti vrhovni zapovjednik oružanih snaga, koordinisati spoljnom politikom zajedno sa ministrom spoljnih poslova, potpisivati zakone i stavljati veto na njih, a moći će da izrađuje nacrte sopstvenih zakona.

U Poljskoj premijer predvodi vladu, a predsjednik je šef oružanih snaga, ima uticaja u sferi spoljne politike, pravosuđa i odlučuje ko će biti na čelu centralne banke, navodi agencija Rojters.

Ishod glasanja će biti pokazatelj i kakvi se mogu očekivati rezultati opštih izbora kasnije ove godine. U prvom krugu Duda je dobio 34,76 a Komorovski 33,77 odsto glasova birača.

Rezultat prvog kruga bio je iznenađenje, jer je prema tadašnjim predizbornim anketama, kandidat Građanske platforme i aktuelni šef države Komorovski važio za ubjedljivog favorita, dok je Duda, član Evropskog parlamenta i kandidat stranke Pravo i Pravde, najveće opozicione partije, znatno zaostajao u odnosu na njega.

Bonus video: