Rusija: Putin potpisao ukaz o šifrovanom sistemu internet komunikacije

ukazu je preporučeno Savjetu federacije, Državnoj dumi, sudstvu i tužilaštvu da takođe koriste ovaj zaštićeni sistem šifrovane internet komunikacije, a svi koji budu u sistemu moraće preko njega da unose podatke u "veliki" internet
0 komentar(a)
Rusija, internet, Foto: Reuters
Rusija, internet, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.05.2015. 14:23h

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz o "nekim pitanjima bezbjednosti informacija Ruske Federacije" što omogućava stvaranje sigurnog nacionalnog segmenta interneta za komunikaciju organa državne vlasti.

Prema ovom dokumentu, potpisanom prošle nedjelje, ovaj segment interneta koji je u nadležnosti Federalne službe zaštite (FSO) mora da bude pretvoren u ruski državni segment interneta, prenijela je agencija Interfaks.

Rad kroz državni segment interneta biće obavezan za predsjedničku administraciju, Vladu Ruske Federacije, Istražni komitet RF, izvršnu vlast RF i izvršnih organa vlasti subjekata RF, a rok za njihovo priključivanje na državni segment interneta je 31. decembar 2017. godine.

U ukazu je preporučeno Savjetu federacije, Državnoj dumi, sudstvu i tužilaštvu da takođe koriste ovaj zaštićeni sistem šifrovane internet komunikacije, a svi koji budu u sistemu moraće preko njega da unose podatke u "veliki" internet.

Konačni dokument koji je Putin potpisao razlikuje se od originalne verzije u kojoj je predloženo da bi ruska vlada mogla da omogući pristup sistemu privrednim i drugim organizacijama na bazi javno-privatnog partnerstva.

Neimenovani izvor za koji se navodi da je bivši službenik ruskog Ministarstva telekomunikacija, ocijenio je da ovaj sistem nije trebalo povezivati sa "velikim" internetom, koji je otvorena mreža, nego da je trebalo da bude izvan njega, prenio je specijalizovani ruski portal "Co News".

Ruski stav da "svaka država ima suvereno pravo da reguliše nacionalni segment interneta" koji je Moskva iznijela 2012. godine na zasijedanju Međunarodne unije za telekomunikacije pod okriljem UN na kojem su učestvovale 193 zemlje, nije naišao na odobravanje EU.

Kako je tada prenio Dojče vele "EU smatra da nema opravdanja za takve predloge i zabrinuta je zbog potencijalno negativnog uticaja na inovacije i troškove, kako za operatere, tako i za krajnje korisnike".

Prema riječima tadašnje evropske komesarke Neli Kros, koja je bila nadležna za telekomunikacije, internet je "neprocjenjivo globalno sredstvo za sve, koje treba da ostane otvoreno i globalno".

Po definiciji nacionalni (ili državni) internet segment je mreža komunikacije ili njeni djelovi smješteni na teritoriji određene države, koji se koriste za obavljanje internet saobraćaja ili da obezbijede pristup internetu.

Bonus video: