Merkel: Za sada nema povratka Rusije u Grupu osam

Merkelova je istovremeno zahtijevala od Ukrajine i Gruzije dalje reforme i kao važno polje za reforme navela borbu protiv korupcije i jačanje pravnog i privrednog sistema
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.05.2015. 09:28h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, u obraćanju poslanicima njemačkog parlamenta, da zajednički projekat EU sa bivšim sovjetskim državama "Istočno partnerstvo" nije instrument proširenja EU.

Ona je poslanicima, uoči samita EU sa šest bivših sovjetskih država u Rigi, takođe rekla da ne treba podsticati očekivanja koja nije moguće ispuniti, prenosi AFP.

"Zato ne smijemo podsticati lažna očekivanja koja kasnije nećemo moći da ispunimo", kazala je ona.

Merkel je u vladinoj deklaraciji pred samit Evropske unije (EU) u Rigi, naglasila da za sada nema povratka Rusije u Grupu osam i upozorila da Moskva svojim postupcima djeluje protiv zajedničkih vrijednosti i da se zemlja mora izjasniti za poštovanje osnovnih vrijednosti međunarodnog prava.

Merkelova je istovremeno zahtijevala od Ukrajine i Gruzije dalje reforme i kao važno polje za reforme navela borbu protiv korupcije i jačanje pravnog i privrednog sistema.

Bonus video: