Šreder: Da sam bio na mjestu Merkelove, išao bih u Moskvu

Šreder je potvrdno odgovorio na pitanje tablioda "Bild" da li bi i danas za Vladimira Putina rekao da mu je prijatelj
3 komentar(a)
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
Gerhard Šreder, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 19.05.2015. 09:32h

Bviši njemački kancelar Gerhard Šreder rekao je da bi, bez sumnje, ove godine bio na paradi u Moskvi povodom 70. godišnjice završetka rata.

On je podsjetio da je nacistička Njemačka tadašnjem Sovjetskom Savezu nanijela neizmjernu bol.

"Pokazati odgovornost za to, smatram ispravnim. Primio sam k znanju da kancelarka Angela Merkel, uzimajući u obzir međunarodne okolnosti, nije išla. Ja bih donio drugačiju odluku. Merkelova je, međutim, bila dan kasnije u Moskvi i zajedno sa ruskim predsjednikom položila vijenac.To je bio dobar signal za njemačko- ruske odnose", pohvalio je Šreder postupke Merkelove.

Šreder je potvrdno odgovorio na pitanje tablioda "Bild" da li bi i danas za ruskog predsjednika Vladimira Putina rekao da mu je prijatelj.

"Da, sigurno", rekao je Šreder i, povodom događaja u Ukrajini, ocijenio da se istorija i aktuelna situacija moraju odvojiti jedno od drugog i da bez obzira na to što se čovjek ne može slagati sa svim što sadašnja ruska vlada čini, mora se priznati da postoji istorijska odgovornost.

On je to objasnio i činjenicom da je za vrijeme iračkog rata, kada su Njemci bili protiv, Njemačka uprkos tome i dalje štitila američke kasarne u Njemačkoj.

Kada je riječ o odnosima prema Rusiji i Putinu, Šreder je rekao da se mora znati da u Rusiji postoje određeni strahovi, na koje jedan ruski predsjednik mora da reaguje.

"Zato nije uvijek ispravan način, na koji se Zapad odnosi prema Rusiji. O ukrajinskom pitanju se uvijek govori samo o pooštravanju i produžetku sankcija prema Rusiji. Zašto se zapadni političari jednom ne upitaju da li se mogu sankcije ublažiti ili ukinuti, kada se radi o napretku u Ukrajini. To je američki državni sekretar Džon Keri učinio u Sočiju...", rekao je Šreder.

On je, kada je riječ o Grčkoj, ocijenio da je bilo ispravno pomagati toj zemlji u dužničkoj krizi.

"Moj savjet - Evropa bi trebalo da pomogne Grčkoj da sprovede nužne reforme. Mi ne bi trebalo da dopustimo da internacionalna finansijska tržišta ruiniraju jednu zemlju... Ja polazim od toga da će Grčka ostati u eurozoni...", rekao je Šreder.

Bonus video: