Demonstracije u Moldaviji za ponovno ujedinjenje sa Rumunijom

Moldavci su prošetali od centralnog trga u glavnom gradu Kišinjevu do parlamenta, vičući "Zbogom Rusijo! Ne zaboravi, Besarabija nije tvoja", aludirajući na istorijsko ime za Moldaviju
2 komentar(a)
Kišinjev protest, Foto: Screenshot (YouTube)
Kišinjev protest, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 16.05.2015. 17:16h

Oko 3.000 ljudi učestvovalo je na mitingu u Moldaviji, tražeći ponovno ujedinjenje te bivše sovjetske republike sa susjednom Rumunijom i uzvikujući antiruske slogane.

Moldavci su prošetali od centralnog trga u glavnom gradu Kišinjevu do parlamenta, vičući "Zbogom Rusijo! Ne zaboravi, Besarabija nije tvoja", aludirajući na istorijsko ime za Moldaviju.

Rusija je najprije anektirala Moldaviju u maju 1812. Moldavija je bila dio Rumunije od 1918. do 1940, kada je pripojena Sovjetskom Savezu, u sklopu njemačko-sovjetskog sporazuma. Moldavija je proglasila nezavisnost 1991, kada se raspao Sovjetski Savez.

Georgije Simion, Rumun koji predvodi Akciju 2012. koja je organizovala današnji miting, protjeran je ove sedmice na pet godina iz Moldavije, pošto je moldavska bezbjednosna agencija saopštila da on predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost.

Prema anketama javnog mnjenja, između 10 i 20 odsto Moldavaca podržava ponovno ujedinjenje s Rumunijom.

Bonus video: