Ponovo pregovori o ujedinjenju Kipra

Predsjednik Republike Kipar, Nikos Anastasijadis i novoizabrani vođa kiparskih Turaka, Mustafa Akindži sastali su se na aerodromu u Nikoziji u potrazi za rješenjem najdužeg evropskog konflikta
0 komentar(a)
Kipar, Foto: Shutterstock
Kipar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.05.2015. 19:32h

Lideri Kipra i tamošnje turske zajednice istakli su da je neophodan "neumoran rad" na postizanju sporazuma o ponovnom ujedinjenju te ostrvske države, saopštile su UN koje pomažu obnovljene pregovore o okončanju četrdesetogodišnje podjele izazvane turskom okupacijom sjeverne trećine Kipra.

Predsjednik Republike Kipar, Nikos Anastasijadis i novoizabrani vođa kiparskih Turaka, Mustafa Akindži sastali su se na aerodromu u Nikoziji u potrazi za rješenjem najdužeg evropskog konflikta.

"U klimi kojom prevladava optimizam, a ohrabreni ovim raspoloženjem koje raste širom ostrva, dva lidera su podvukla da su nepokolebljivo voljna da dođu do prihvatljivog dogovora", kazao je posrednik UN u pregovorima Espen Bart.

Kipar je podijeljen 1974. godine vojnom intervencijom Ankare, koja je na taj način spriječila, kako tvrdi, ujedinjenje Kipra i Grčke. Turska od tada drži 40.000 vojnika na ostrvu na koje je dovela i koloniste.

Dvije strane pokušavaju da se dogovore o ovlašćenjima zajedničke države, povraćaju imovine Grcima u turskom dijelu, o sudbini nestalih lica, kao i o statusu Turaka koji su se u međuvremenu doselili na ostrvo. Republika Kipar zahtijeva i da Ankara s njene tetitorije povuče okupacione trupe.

Prošlomjesečna pobjeda Mustafe Akindžija na izborima u turskom dijelu, kao umjerenog kandidata, probudila je nadu u postizanje sporazuma.

Bonus video: