BUDŽETSKE MJERE

Novi težak zahtjev kreditora Grčkoj

Vlada je prošlog mjeseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umjetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahtjeva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procjene su da bi ovakav potez mogao donijeti u državnu kasu oko 2,5 milijardi eura
0 komentar(a)
Grčka banka, Foto: Reuters
Grčka banka, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.05.2015. 07:31h

Grčka vlada moraće da pribavi bar 3 milijarde eura kroz dodatne fiskalne mjere do kraja 2015. da bi ispunila minimum budžetskih ciljeva prihvatljivih kreditorima, izjavio zvaničnik iz Atine upoznat sa situacijom.

Uz takve budžetske rezove, primarni budžetski suficit bi u 2015. iznosio nešto više od jedan odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je cilj koji je grčki ministar unutrašnjih poslova Nikos Vucis ocijenio prihvatljivim, javlja agencija "Blumberg".

Grčka je u srijedu prodala tromjesečne obveznice vrijedne 1,14 milijardi eura, saopštila je Agencija za upravljanje javnim dugom. Agencija je prihvatila gotovo sve ponude za obveznice, uz stabilnu kamatnu stopu od 2,7 odsto, prenijela je agencija Frans pres, dodajući da je prodaja obveznica pokušaj Atine da izbjegne bankrot koji joj prijeti za nekoliko nedjelja.

Bez fiskalnih rezova, Grčka bi godinu završila uz budžetski deficit od oko 0,5 odsto BDP-a. Evropska komisija prognozira da će javni dug Grčke iduće godine dostići 174 odsto BDP-a, 15 odsto više u odnosu na nivo prognoziran u februaru.

Grčka već četiri mjeseca pregovara sa svojim međunarodnim kreditorima o reformama neophodnim za otključavanje preostale tranše od 7,2 miliajrde eura iz paketa pomoći EU i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Do postizanja dogovora s kreditorima, Atina ostaje bez pristupa sredstvima iz paketa.

Budžetski rezovi nisu jedina sporna tačka u pregovorima Atine i kreditora. Neslaganja postoje i na polju starosne granice za penzionisanje, rezanja penzija, privatizacija i reforme tržišta rada, navodi zvaničnik.

Vlada u Atini je, pozivajući se na "izuzetno hitne i nepredviđene potrebe" za novcem, prošlog mjeseca izdala dekret kojim se od državnih entiteta, poput nacionalne opere, nacionalne galerije umjetnosti, pa čak bolnica i vrtića, zahtjeva da svoje novčane rezerve prebace u centralnu banku. Procjene su da bi ovakav potez mogao donijeti u državnu kasu oko 2,5 milijardi eura.

Grčka je u ovoj i protekloj nedjelji otplatila kamate MMF-u ukupne vrijednosti blizu milijardu eura, ali joj u narednom periodu dospjevaju na naplatu i druga velika dugovanja, pa tako samo u junu, Grčka treba da plati MMF-u još 1,5 milijardi eura, a Evropskoj centralnoj banci tri milijarde eura u julu i avgustu.