BBC strepi od konzervativaca: Počinje "rat" sa Kameronom

Iako je BBC urednički nezavisan od vlade u Londonu, on se finansira većinom iz državnog budžeta, iz kojeg pokriva 3,7 od ukupno 6,9 milijardi funti sopstvenog budžeta
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 13:48h

Najveći evropski javni medijski servis, britanski BBC, najviše je strijepio od toga da Britanija na parlamentarnim izborima dobije većinsku konzervativnu vladu, ali se dogodilo upravo to, objavio je sajt Politiko.

Premijer Dejvid Kameron nije ni završio sa predstavljanjem svog novog kabineta ove nedjelje, kad je britanska štampa objavila da je počeo rat njegove vlade sa korporacijom BBC.

Imenovanje čvrstog konzervativca i bivšeg savjetnika nekadašnje britanske premijerke Margaret Tačer Džona Vitingdejla za ministra zaduženog za medije predstavlja, po ocjeni britanske štampe, tek početak brutalne borbe oko budućosti BBC u narednih 18 mjeseci.

Stepen neprijateljstva novog britanskog ministra za medije prema BBC je, u nekim štampanim medijima, bio preuveličan do komičnih razmjera, ali su ulozi kad je u pitanju budućnosti te medijske kuće veći nego ikad, piše Politiko.

Pregovori će biti teški, a britanski javni servis bi na kraju novog petogodišnjeg mandata konzervativne vlade mogao da bude značajno drugačiji nego što je sad.

Iako je BBC urednički nezavisan od vlade u Londonu, on se finansira većinom iz državnog budžeta, iz kojeg pokriva 3,7 od ukupno 6,9 milijardi funti sopstvenog budžeta.

Pred tom medijskom korporacijom je sada izazov da postigne dogovor o svom finansiranju sa vladajućom Konzervativnom strankom, čiji članovi konstantno optužuju Bi-Bi-Si da je ljevičarski nastrojen i koji su tokom predizborne kampanje obećali da neće povećavati iznos od 145,5 funti (203 eura), koliko građani Britanije godišnje plaćaju za finansiranje javnog servisa.

"Torijevci kreću u rat protiv BBC", bombastičan je naslov u "Dejli Telegrafu" nakon vijesti o imenovanju Vitingdejla za ministra za medije, dok je naslov "Tajmsa" glasio: "Kameronov pucanj upozorenja za BBC".

BBC, sa svojih devet televizijskih kanala, 16 radio stanica i jednim od najposjećenijih sajtova sa vijestima na svijetu, bori se protiv ukidanja obavezne pretplate, za koju tvrdi da je najpošteniji i najbolji mehanizam za finansiranje javnog servisa.

Ta medijska kuća tvrdi da je već smanjila troškove za oko milijardu funti, kao odgovor na finansijska ograničenja koja joj je nametnula prethodna vlada, i upozorava da će bez povećanja svog godišnjeg budžeta biti ugrožen kvalitet njenog programa.

Kako tvrde čelnici BBC, u opasnosti je, ni više ni manje, njihova sposobnost da javnosti obezbijede slobodno, široko dostupno novinarstvo i zabavu čiji su konzumenti čak 96 odsto britanske populacije svake nedjelje.

Kritičari tog javnog servisa, među kojima je i većina članova Konzervativne stranke, nimalo ne saosjećaju sa tim argumentima. Neki žele da pretplata bude smanjena, a neki čak i ukinuta, a da je zamijeni dobrovoljno plaćanje pretplate.

Vitingdejlovo imenovanje za ministra za medije je bilo neočekivano, iako je on veoma kvalifikovan za tu poziciju jer je između 2002. i 2005. dvaput bio zamjenik ministra kulture.

Njegovi raniji komentari o tome da je pretplata zastarjeli i regresivan metod finansiranja javnog servisa se sada ponovo izvlače i stavljaju na naslovne strane, kao dokaz namjere nove vlade da radikalno izmijeni BBC.

Istina je, međutim, malo kompleksnija, ističe Politiko, navodeći da Vitingdejl zaista podržava reformu javnog servisa, ali je on istovremeno i daleko saosjećajniji prema BBC od mnogih njegovih stranačkih kolega.

Za razliku od njegovih prethodnika na mjestu ministra kulture, Vitingdejl dobro poznaje probleme koji pogađaju BBC i pobrinuće se da eventualna reforma javnog servisa bude dobro osmišljena, tvrde političari i medijski čelnici koji ga poznaju već godinama.

"On je daleko najbolja osoba koja je mogla da bude imenovana za ministra za medije", istakla je direktorka konsultantske firme "Enders analisis" Kler Enders, dok je laburistički poslanik Ben Bredšo izjavio: "Njegovi stavovi prema BBC su zapravo daleko manje neprijateljski u odnosu na stavove nekih drugih zastupnika iz redova Konzervativne stranke."

Generalni direktor BBC Toni Hol je u mejlu upućenom juče zaposlenima u toj medijskoj kući najavio da će narednih mjeseci izneti predloge za "procvat kuće u vrijeme interneta" i poručio:

"Sigurno je da će uslijediti živa i oštra debata o budućnosti BBC i njegovoj ulozi u javnom životu. Toj debati treba da pristupimo samouvjereno. BBC je nacionalno blago, ali naravno ne može da bude imuno na promjene."

Bonus video: