Keri i Stoltenberg: Rusija da poštuje primirje u Ukrajini

"Sad je vrijeme za akciju. Sporazum iz Minska mora hitno da počne da se primjenjuje", istakao je Stoltenberg, koji je takođe pozvao Rusiju da prestane da podržava proruske snage i da povuče sve svoje vojnike sa istoka Ukrajine
81 pregleda 2 komentar(a)
Džon Keri, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Džon Keri, Jens Stoltenberg, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.05.2015. 08:07h

Američki državni sekretar DŽon Keri izjavio je danas da je sada ključni trenutak da Rusija i proruske snage počnu da poštuju sporazum o prekidu vatre na istoku Ukrajine.

"Mislim da se sve članice Alijanse slažu da je sad pravo vrijeme da Rusija i separatisti počnu da sprovode sporazum iz Minska. Ovo je velika šansa za okončanje konflikta i za pronalazak puta ka bezbjednosti i miru", rekao je Keri na sastanku šefova diplomatije članica NATO u turskom gradu Antalija, a prenijela je agencija AFP.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je na istom događaju takođe upozorio zvaničnu Moskvu da mora da djeluje po pitanju primirja na istoku Ukrajine.

"Sad je vrijeme za akciju. Sporazum iz Minska mora hitno da počne da se primjenjuje", istakao je Stoltenberg, koji je takođe pozvao Rusiju da prestane da podržava proruske snage i da povuče sve svoje vojnike sa istoka Ukrajine.

U Antaliji danas šefovi diplomatija članica NATO razgovaraju o strategiji Alijanse u vezi aktuelne krize u Ukrajini, kao i nestabilnosti na Bliskom istoku, uključujući Siriju i Irak.

U planu je da se Keri u Turskoj sastane sa ukrajinskim ministrom spoljnih poslova Pavlom Klimkinom i turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Američki državni sekretar je juče posjetio Rusiju, gdje je u Sočiju čak osam sati razgovarao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Bonus video: