EU otvorila istragu u sektoru online trgovine

Antimonopolska istraga će se naročito fokusirati na sektor elektronike, odjeće, obuće i digitalnog sadržaja, dok se preliminarni rezultati istrage očekuju do sredine naredne godine, a konačni do marta 2017. godine, navodi se u saopštenju Komisije
0 komentar(a)
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Kompjuter, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.05.2015. 06:02h

Evropska unija je zvanično otvorila antimonopolsku istragu u evropskom sektoru trgovine preko interneta, usljed zabrinutosti oko načina na koji velike tehnološke kompanije kao što su Google, Amazon i Facebook koriste svoj uticaj.

„U kontekstu strategije o Jedinstvenom digitalnom tržištu, Evropska komisija je pokrenula antimonopolsku istragu u sektoru online trgovine u EU“, navodi se u saopštenju Komisije.

Istraga je dio strategije o Jedinstvenom digitalnom tržištu, koju je predstavio potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, a čiji je cilj da pomogne evropskim internet kompanijama u nadmetanju sa američkim rivalima koji kontrolišu najveći dio globalnog tržišta, prenosi Tanjug.

Antimonopolska istraga će se naročito fokusirati na sektor elektronike, odjeće, obuće i digitalnog sadržaja, dok se preliminarni rezultati istrage očekuju do sredine naredne godine, a konačni do marta 2017. godine, navodi se u saopštenju Komisije.

Bonus video: