PODIGNUTE OPTUŽNICE

Turska se obračunava protiv demonstranata

Među administracijom Tajipa Erdogana, uzdrmanoj višenedjeljnim smrtnosnim antivladinim protestima na trgu Taksim od maja do juna 2013. godine, vlada nervoza zbog javnih demonstracija uoči parlamentarnih izbora u Turskoj, zakazanih za 7. maj
1 komentar(a)
Istanbul protest 1. maja, Foto: Reuters
Istanbul protest 1. maja, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2019. 06:36h

Turske vlasti zvanično su uhapsile i podigle optužbe za terorizam protiv dvadesetak osoba, koje su privedene tokom prvomajskih demonstracija u Istanbulu.

Prema zvaničnim podacima, policija je privela 366 osoba u različitim djelovima grada nakon sukoba, prenosi AFP.

Sud u Istanbulu izdao je nalog o hapšenju 24 pritvorenika dok se za oslobađanje ostalih čeka početak suđenja, saopštila je državna agencija Anadolija.

Uhapšeni su optuženi za veliki broj krivičnih djela među kojima su "pripadnost terorističkoj grupi", "uništavanje javnog vlasništva", i "posjedovanje eksploziva", navodi agencija. 

Prvomajske demonstracije bile su prvo veće okupljanje otakako je turski parlament usvojio novi Zakon o bezbjednosti, koji policiji daje veća ovlašćenja u razbijanju protesta. 

Turska policija koristila je suzavac i vodene topove kako bi rastjerala stotine prvomajskih demonstanata, koji su uzvratili kamenicama dok su pokušavali da dođu do centralne tačke okupljanja na trgu Taksim, gdje je većina privedena. 

Među administracijom turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, uzdrmanoj višenedjeljnim smrtnosnim antivladinim protestima na trgu Taksim od maja do juna 2013. godine, vlada nervoza zbog javnih demonstracija uoči parlamentarnih izbora u Turskoj, zakazanih za 7. maj, navodi AFP.