Komorovski: Vojna parada u Moskvi simbol nestabilnosti

Komorovski je naglasio da je geopolitička pozicija Poljske "uvijek bila teška", jer se ta država nalazi između Istoka i Zapada
6 komentar(a)
bronislav Komorovski, Foto: Reuters
bronislav Komorovski, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2015. 15:06h

Poljski predsjednik Bronislav Komorovski izjavio je danas da vojna parada povodom Dana pobjede planirana da se održi 9. maja u Moskvi, predstavlja "simbol nestabilnosti".

Poljska treba da pamti lekcije iz istorije i da se ne prepusti zabludi da ništa ne prijeti zemlji, rekao je Komorovski, a prenio TAS S.

"Uskoro, 9. maja, Crveni trg u Moskvi će se pretvoriti u oružani trg. Tu će biti one jedinice koje su nedavno napale susjednu Ukrajinu pred nama i čitavim svijetom, demonstrirajući svoju silu", kazao je Komorovski.

Vojni konflikt dugo vremena nije bio tako blizu granica Poljske kao što je sad slučaj, istakao je Komorovski.

"Treba imati na umu da u pogledu ove vojne demonstracije, demonstracije sile, mi ne govorimo o istoriji, već o sadašnjosti i budućnosti. To je slika današnjeg nestabilnog i nemirnog svijeta. U takvim uslovima, potrebno je da ojačamo bezbjednost Poljske", naveo je Komorovski.

Komorovski je naglasio da je geopolitička pozicija Poljske "uvijek bila teška", jer se ta država nalazi između Istoka i Zapada.

"Današnji svijet nosi sa sobom prijetnje i zato je dalja modernizacija zemlje tako značajna, zajedno sa jačanjem veza sa zapadnim svijetom širenjem evropskih integracija i aktivnim učestvovanjem u NATO", dodao je Komorovski.

Bonus video: