Francuska: Marin Le Pen zabranila ocu da govori

Marin Le Pen danas je izjavila da su najnovije akcije njenog oca "nedopustive"
0 komentar(a)
Žan Mari Le Pen, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Žan Mari Le Pen, Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 03.05.2015. 11:27h

Predsjedica ekstremno desničarskog Nacionalnog fronta Marin Le Pen zabranila je svom ocu da govori u ime te partije koju je osnovao.

"Žan-Mari Le Pen ne može više da govori u ime Nacionalnog fronta, njegove riječi su suprotne utvrđenoj liniji. Ne treba njegove izjave da obavezuju pokret", rekla je danas njegova ćerka u razgovoru za dvije francuske televizije i list Mond (Le Monde).

Osnivač i počasni predsjednik Nacionalnog fronta pozvan je sjutra u izvršnu kancelariju pokreta da se izjasni o svojim nedavnim izjavama suprotnim zvaničnom stavu stranke koji je postavila njegova ćerka i sadašnja predsjednica. Žan-Mari le Pen, koji je takođe u Evropskom parlamentu, početkom aprila je davao antisemitske izjave, branio "bijeli svijet" i kritikovao program Nacionalnog fronta i okruženje svoje čerke Marin Le Pen. Posljednja provokacija Žan-Mari Le Pena bila je za 1. maj prilikom tradicionalnog skupa stranke na kome je njegova ćerka trebalo da govori. On je nenajavljeno došao na skup, i ne obraćajaći pažnju na ćerku koja je gledala u svoje bilješke pred početak govora, stao je ispred njene govornice i podigao ruke u znak pobjede. Dobio je aplauz od nekoliko minuta poslije čega je napustio govornicu i otišao.

Poslije Le Penove sporne izjave o Holokaustu i imigraciji, Marin Le Pen je zabranila svom ocu da dođe na tradicionlana skup te partije 1. maja, koji je on pokrenuo prije nekoliko godina. Marin Le Pen danas je izjavila da su najnovije akcije njenog oca "nedopustive". "Mislim da potpuno prekoračuje ovlašćenja koja mu daje njegov sadašnji status", rekla je ona. Od preuzimanje stranke 2011. Marin Le Pen radi na otklanjanju antisemitskog i rasističkog imidža stranke, marginalizujući stare članove privržene njenom ocu. Marin Le Pen okrenula stranu kada je riječ o saradnji sa neonacističkim i antirepublikanskim pokretima ali je zadržala nacionalističku liniju i antiimigracioni stav.

Bonus video: