Ruska ambasada protestuje: Njemačka diskriminiše naše motocikliste

Kako podsjeća RIA Novosti, 30. aprila na berlinskom aerodromu Šenefeld nije dozvoljen ulazak trojici državljana Rusije, koji su članovi međuregionalne društvene organizacije "Ruski motociklisti", bez obzira što su imali važeće vize
83 pregleda 7 komentar(a)
Noćni vukovi, Foto: Reuters
Noćni vukovi, Foto: Reuters
Ažurirano: 01.05.2015. 18:31h

Ambasada Rusije u Njemačkoj uputila je Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke protestnu notu u kojoj osuđuje zabranu ulaska na njemačku teritoriju trojici Rusa iz organizacije "Ruski motociklisti", saopštilo je danas rusko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kako podsjeća RIA Novosti, 30. aprila na berlinskom aerodromu Šenefeld nije dozvoljen ulazak trojici državljana Rusije, koji su članovi međuregionalne društvene organizacije "Ruski motociklisti", bez obzira što su imali važeće vize.

"Poslije duge procedure provjere identiteta i vjerodostojnosti dokumenata i viza, ruskim građanima je rečeno da ne mogu da pređu njemačku granicu, uz pozivanje na prijetnju društvenoj bezbjednosti koju predstavljaju, i naloženo im je da se vrate u Rusiju prvim letom", navodi se u komentaru ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Zbog toga je ambasada Rusije u Njemačkoj uložila protestnu notu, u kojoj je odlučno osudila postupak njemačke strane i tražila zvanično objašnjenje.

"Smatramo tu odluku njemačkih vlasti neosnovanom, diskriminatorskom i politički motivisanom, usmjerenu na onemogućavanje i diskreditovanje motociklističke vožnje "Put pobjede" koju je inicirala organizacija "Ruski motociklisti" povodm 70. godišnjice Pobjede u Velikom otadžbinskom ratu i završetka Drugog svjetskog rata u Evropi", navodi se u saopštenju.

Ranije su ruski bajkeri iz motokluba "Noćni vukovi" odlučili da obilježe 70. godišnjicu pobjede nad fašizmom vožnjom od Moskve do Berlina, navodi RIA Novosti.

Od 25. aprila do 9. maja bajkeri su namjeravali da voze kroz Moskvu, Minsk, Brest, Vroclav, Brno, Bratislavu, Beč, Minhen, Prag, Torgau, Berlin.

Međutim, poljski graničari odbili su da puste učesnike vožnje na teritoriju Poljske.

"Noćni vukovi" su saopštili da su "predali štafetu" njihovim poljskim prijateljima.

Pored toga, navodi ruska agencija, ulazak je bio zabranjen i novinarima TV kanala NTV, koji su pratili bajkere.

Bonus video: