Evropska komisija upozorila Francusku zbog zagađenja

Poslije ovog upozorenja može da slijedi tužba Francuske kod Suda pravde Evroske unije ako zemlja ne djeluje u roku od dva mjeseca
0 komentar(a)
Pariz, Ajfelova kula, Foto: Reuters
Pariz, Ajfelova kula, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.04.2015. 16:08h

Evropska komisija upozorila je danas Francusku da će je tužiti evropskom sudu ako ne preduzme "brze, efikasne i ambiciozne" mjere da ograniči zagađenje sa lebdećim česticama u deset gradova, uključujući i Pariz, Lion i Grenobl.

"Evropska komisija traži od Francuske da poštuje zakone EU koji zahtijeva da zemlje članice ograniče izloženost svojih sugrađana suspendovanim česticama (PM10)", navela je EK u saopštenju.

Poslije ovog upozorenja može da slijedi tužba Francuske kod Suda pravde Evroske unije ako zemlja ne djeluje u roku od dva mjeseca.

Navodi se da najnovija mjerenja francuskih vlasti pokazuju da problem zagađenja vazduha i dalje postoji i da su dnevni maksimumi za ove sitne čestice u vazduhu pređeni u deset zona uključujući Pariz, Lion, Genobl, Marsej, Nica, Tulon.

Evropska komisija navodi da Francuska nije usvojila mjere koje je trebalo da usvoji od 2005. godine da zaštiti zdravlje svojih građana i traži od nje da to učini ukazujući na štetnost tih čestica za zdravlje.

Zbog jakog zagađenja vazduha u Parizu početkom aprila izbila je nova polemika u Francuskoj kada su odbornici tražili brzo uvođenje alternativne vožnje za vozila sa parnim i neparnim brojevima na tablicama.

Bonus video: