Mrtva trka nedjelju dana uoči izbora u Britaniji

U Velikoj Britaniji spekuliše o manjinskoj vladi ili čak i velikoj koaliciji dvije najveće partije što se posljednji put desilo u Drugom svjetskom ratu, a prvi put u Prvom svjetskom ratu
76 pregleda 0 komentar(a)
London, Foto: Shutterstock.com
London, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 29.04.2015. 15:02h

Nedjelju dana uoči britanskih parlamentarnih izbora, najveće dvije partije vode mrtvu trku, ali neizvjesnosti pred glasanje doprinosi i nepoznanica ko će s kim praviti koaliciju i kakva će vlada uopšte biti obrazovana.

Ankete ne predviđaju jasnu pobjedu nijedne partije, ponavljanje sadašnje koalicije nije moguće, pravljenje neke druge takođe se ne čini izglednim, pa se u Velikoj Britaniji spekuliše o manjinskoj vladi ili čak i velikoj koaliciji dvije najveće partije što se posljednji put desilo u Drugom svjetskom ratu, a prvi put u Prvom svjetskom ratu.

Prema posljednjim istraživanjima, kako prenosi BBC, konzervativci premijera Dejvida Kamerona imaju podršku 35 odsto birača, dok laburisti Eda Milibana imaju 34 odsto glasova.

Manjinski koalicioni partner Liberalne demokrate vicepremijera Nika Klega imaju tek devet odsto glasova što onemogućava ponavljanje aktuelne koalicije.

Za većinu u parlamentu je potrebno 326 poslanika. Na prethodnim izborima torijevci su sa 36,1 odsto glasova osvojili 306 mjesta, a liberalne demokrate 23 odsto glasova, odnosno 57 poslanika, pa su imali komotnu većinu.

Prema anketama, konzervativci sada mogu da računaju na oko 280 poslanika, laburisti na 270, škotska nacionalna partija (SNP) na 47, a liberaldemokrate na 27. Euroskeptična desničarska partija Ukip i pored veće podrške od liberaldemorkata, zbog većinskog izbornog sistema može da očekuje dva, najviše tri poslanika.

Liberaldemorkate bi opet mogle odlučivati o obrazovanju nove vlade, ali je Kleg iznio uslov - konzervativcima da ne traže podršku euroskeptičnog Ukipa, a laburistima da se ne oslanjaju na separatistički SNP.

Problemi s formiranjem čvrste vladajuće koalicije podstakli su spekulacije da bi mogla biti obrazovana manjinska vlada.

Od kraja Drugog svjetskog rata u Britaniji je održano 18 parlamentarnih izbora od kojih su 16 dali većinsku vladu jedne partije, dok su tri bile manjinske vlade, navodi BBC.

Prva je bila poslije izbora 1974. kada je Harold Vilson obrazovao manjinsku vladu laburista. U oktobru iste godine Vilson je ponovo raspisao izbore i obezbijedio većinu od tri poslanika. Ipak, poslije prebjega poslanika, laburisti su izgubili većinu pa je Džim Kalahan obrazovao manjinsku vladu 1976. Treća koaliciona vlada bila je za vrijeme konzervativca Džona Mejdžora koji je 1996. izgubio većinu zbog prebjega poslanika.

Pored pominjanja maninske vlade, u britanskim medijima povremeno se pojave i spekulacije o "nezamislivoj" velikoj koaliciji.

Savez najvećih partija Velika Britanija je posljednji put imala 1940. za vrijeme rata i premijera Vinstona Čerčila.

Prva velika koalicija liberala i koznervativaca je obrazovana 1915. za vreme Prvog svjetskog rata. U međuvremenu je bila i mirnodopska nacionalna koalicija od avgusta 1931. do 1940. kada su se u vladi okupili laburisti, liberali i konzervativci.

Bonus video: