Erdogan: Prvo o Krimu, pa o Jermenima

"To nije prvi put da Rusija upotrijebi riječ genocid govoreći o tom događaju. Ja sam lično tužan što je Putin tako postupio", izjavio je Erdogan, a prenio Rojters
11 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.04.2015. 13:44h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da Rusija treba da objasni svoje postupke u vezi sa Krimom, pa onda da govori o pogromu nad Jermenima 1915.

"To nije prvi put da Rusija upotrijebi riječ genocid govoreći o tom događaju. Ja sam lično tužan što je Putin tako postupio", izjavio je Erdogan, a prenio Rojters.

"Očito je ono što se događa u Ukrajini i Krimu. Rusi bi prvo trebalo to da objasne, prije nego što nazovu genocidom ono što se desilo u Otomanskom carstvu", rekao je predsjednik Turske na konferenciji za štampu u Ankari.

Ruski predsjednik Vladimir Putin istakao je na komemoraciji u Jerevanu 24. aprila, kojom je obiljležena 100. godišnjica pogroma nad Jermenima za vreme Otomanskog carstva, da je stav Moskve o genocidu nad Jermenima nepromjenjen, da je u pitanju nešto što ne može da se opravda.

"Rusija ostaje dosledna, uvijek smo vjerovali da ne može da se opravda tako masovno ubijanje ljudi", rekao je on.

Putin je upozorio na povratak nacizma u nizu zemalja i pozvao na razmišljanje u vezi sa posledicama.

"Nažalost sada u mnogim regionima svijeta, neofašzizam podiže glavu i radikalni nacionalisti teže za moći, vidimo da je antisemitizam sve jači, kao i manifestacije rusofobije", naveo je ruski predsjednik.

Bonus video: