Tusk: Ne zaluđujmo se iluzijama o vojnoj pomoći Ukrajini

Po Tuskovim riječima, i Rusija je iznenađena time što je Evropa tako solidarna i jedinstvena u podršci Ukrajini
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.04.2015. 08:44h

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk izjavio je poljskoj televiziji TVP.info da EU neće vojno pomoći Ukrajini, zato što diplomatska nastojanja rješenja ukrajinske krize nemaju alternativu i apelovao je na sve da se ne zaluđuju zabludama i iluzijama o vojnom rješenju.

"Diplomatska nastojanja rješavanja krize u Ukrajini danas nemaju alternativu. EU neće donijeti odluku o drugačijoj vrsti pomoći, recimo vojnoj, jer to nije u njenoj nadležnosti. Na stranu to što EU nije za to stvarana, i što nema mnogo entuzijasta takvog rješenja - neposredne vojne podrške Ukrajini. Ne zamišljajmo zablude i iluzije", kazao je sinoć Tusk.

Predsjednik ES podsjetio je da se i druge zemlje koje podržavaju Ukrajinu, između ostalih SAD i Kanada, protive vojnom rješenju i insistiraju na razgovorima i diplomatiji.

"Da li su efikasni? Sigurno je da nisu dovoljno efikasni, posebno sa stanovišta Ukrajine. Zajedno sa sankcijama nisu donijeli momentane i potpune efekte, ali s druge strane, zaustavljanje najgore faze sukoba i masivnih borbi u Ukrajini sasvim sigurno su efekat jedinstvenog stava EU", kazao je Tusk nacionalnoj poljskoj televiziji.

Bivši poljski premijer, sada na čelu ES, dodao je da to i nije tako malo, a po Tuskovim riječima, i Rusija je iznenađena time što je Evropa tako solidarna i jedinstvena u podršci Ukrajini.

Tusk je potvrdio da će 70. godišnjicu kraja Drugog svjetskog rata slaviti na poziv predsjednika Poljske Bronjislava Komorovskog, zajedno sa šefovima država Srednje Evrope, 7. maja u Gdanjsku, na poluostrvu Vesterplate, gdje je počeo Drugi svjetski rat 1. septembra 1939. godine.

"To je jako dobra ideja predsjednika Komorovskog i drugih evropskih predsjednika da se simbolično pokaže na vrlo simboličnom mjestu kakav je Gdanjsk da Evropa danas mora glasno da kaže da je taj rat počeo i završio se zato da nikada više nijedna država ne posegne za oružjem kao argumentom i nasiljem protiv druge države", rekao je predsjednik ES Donald Tusk.

Bonus video: