Burne reakcije Turske: Putin stradanje Jermena nazvao genocidom

U saopštenju turskih vlasti se, bez ulaženja u detalje, kritikuje "ruska neljudska praksa prema turskom i muslimanskom narodu" u prošlosti
101 pregleda 17 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 24.04.2015. 17:50h

Turska je danas žestoko osudila izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina u Jerevanu, na obilježavanju 100 godina od masakra nad Jermenima za vrijeme Otomanskog carstva 1915. godine. gdje je rekao da "ništa ne može da opravda masovna ubijanja".

"Odbacujemo i osuđujemo svaku kvalifikaciju događaja iz 1915. godine, kao i termin 'genocid' koji je upotrijebio Putin, uprkos našim upozorenjima i apelima", saopštilo je tursko Ministarstvo inostranih poslova.

"Ništa ne može da opravda masovno ubijanje. Danas smo se okupili u znak podrške jermenskom narodu", rekao je Putin i dodao da taj događaj predstavlja "genocid".

Tursko ministarstvo je navelo da takve političke izjave smatra ništavnim i da nisu dobrodošle u Turskoj.

U saopštenju se, bez ulaženja u detalje, kritikuje "ruska neljudska praksa prema turskom i muslimanskom narodu" u prošlosti.

"Vjerujemo da bi Rusija mogla najbolje da zna šta je genocid i šta to u pravnom smislu znači. Ponavljanjem takve greške, Rusija ne može da doprinese miru i blagostanju u regionu", dodaje se u saopštenju.

Istoričari procjenjuju da je u Otomanskom carstvu tokom i poslije Prvog svjetskog rata ubijeno 1,5 miliona Jermena što istoričari smatraju prvim genocidom 20. vijeka.

Nasljednica carstva, Turska Republika, proglašena 1923. godine, negira da je to bio genocid, već da su to samo žrtve građanskog rata i nemira tokom raspada Otomanskog carstva, čiji je broj preuveličan i da je pogibije bilo na obje strane.

Bonus video: