Amnesti: Češka diskriminiše romsku djecu u školama

"Češka vlada zaustavlja životne šanse desetina hiljada čeških građana. Nazovimo to pravim imenom - to je jednostavno rasizam", kazao je generalni sekretar AI Salil Šeti
1 komentar(a)
Amnesty international, Foto: Shutterstock
Amnesty international, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.04.2015. 15:15h

Organizacija Amnesti internešenel i u najnovijem izvještaju kritikovala je ponovo Češku zbog diskriminacije Roma u školama i što ne uspijeva da suzbije predrasude prema romskoj djeci i upisuje ih u specijalne škole za djecu sa lakšim mentalnim poremećajima.

"Rasprostranjena segregacija romske djece je strašan primjer sistemskih predrasuda. škole još od najranijeg djetinjstva vode djecu ka mržnji i diskriminaciji", stoji u novom izvještaju te međunarodne organizacije za ljudska prava.

AI je upozorila da iako Romi čine svega tri odsto češke populacije, romska djeca čine čak 30 odsto đaka specijalnih škola za učenike koji imaju smanjenu sposobnost da prate redovnu nastavu.

"Češka vlada time što to godinama ne uspijeva da riješi ne samo da krši ljudska prava i zakone Evropske unije, već zaustavlja životne šanse desetina hiljada čeških građana. Nazovimo to pravim imenom - to je jednostavno rasizam", kazao je generalni sekretar AI Salil Šeti, prenijeli su češki mediji.

Češko Ministarstvo prosvete odgovorilo je na kritike upozorenjem da je Savjet Evrope pozdravio nedavno mjere koje je preduzela sadašnja češka vlada premijera Bohuslava Sobotke da se riješi problem segregacije romske djece.

Među najvažnije mjere spadaju izmjene zakona o školstvu kojima se uvodi pomoć i podrška mjerama za đake koji su bilo kako diskriminisani i redovne provjere prosvjetnih inspektora da li su đaci ispravno uvršćeni u određene školske programe, saopštilo je Ministarstvo.

Salil Šeti priznao je da je Sobotkina vlada pokazala znatno više volje da rješava problem diskriminacije Roma nego prethodne ali da je pred njom dugačak put, pošto diskriminacija traje decenijama.

Procjenu koliko je češka reagovala na kritike zbog diskriminacije Roma sprema uskoro i Evropska komisija.

Bonus video: