EU: Vanredan samit o azilantima u četvrtak

Predsjednik Savjeta EU je naveo da su tri prioritetna pitanja o kojima će se u četvrtak raspravljati razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave švercom ljudima, spasavanje azilanata iz mora i pomoć zemljama članicama da zbrinu preživjele azilante
1 komentar(a)
Donald Tusk, Foto: Reuters
Donald Tusk, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.04.2015. 17:46h

Predsjednik Savjeta Evropske unije Donald Tusk pozvao je danas šefove država i vlada zemalja članica da se u četvrtak okupe u Briselu na vanrednom zasijedanju posvećenom sve učestalijim slučajevima masovnog davljenja izbjeglica iz Afrike i Azije u mediteranskim vodama.

”Cilj je da utvrdimo šta mi kao zemlje članice i evropske institucije možemo da uradimo da olakšamo situaciju”, rekao je Tusk u pisanoj izjavi za medije.

On je kazao da na samitu neće biti riječi o kratkoročnim mjerama za eliminaciju uzroka talasa migranata iz ratom pogođenim područjima ka Evropi “zato što nema takvih rješenja”.

“Ono što očekujem su konkretni predlozi Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) kako da se pomogne, a od zemalja članica očekujem podršku”, rekao je Tusk.

Predsjednik Savjeta EU je naveo da su tri prioritetna pitanja o kojima će se u četvrtak raspravljati razbijanje organizovanih kriminalnih grupa koje se bave švercom ljudima, spasavanje azilanata iz mora i pomoć zemljama članicama da zbrinu preživjele azilante.

Samit je sazvan nakon što se više stotina ljudi prošlog vikenda udavilo kad se brod prepun izbjeglica prevrnuo u blizini libijske obale.

Bonus video: