Obilježava se stota godišnjica stradanja Jermena

"Genocid nad Jermnima nije tragedija samo našeg naroda, već zločin svjetskih razmjera protiv civilizacije i čovječnosti", rekao je predsjednik Jermenije Serž Sarkisijan uoči godišnjice
1 komentar(a)
Jermenija i Turska, Foto: Shutterstock
Jermenija i Turska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 19.04.2015. 11:14h

Stota godišnjica masovnog ubistva Jermena za vrijeme Otomanskog carstva biće obilježena u petak, 24. aprila.

U Jerevanu se očekuje dolazak više stotina hiljada ljudi na komemoraciju, među kojima će biti i ruski predsjednik Vladimir Putin i francuski predsjednik Fransoa Oland.

"Genocid nad Jermnima nije tragedija samo našeg naroda, već zločin svjetskih razmjera protiv civilizacije i čovječnosti", rekao je predsjednik Jermenije Serž Sarkisijan uoči godišnjice.

Istoričari procjenjuju da je do 1,5 miliona Jermena ubijeno za vrijeme i poslije Prvog svjetskog rata u Turskoj, što mnogi ocjenjuju kao prvi genocid u 20. vijeku.

Turska negira da je riječ o genocidu, uz ocjenu da je broj žrtava preuveličan i da su nastradali žrtve građanskog rata i nemira poslije raspada Otomanskog carstva što je dovelo do gubitaka na obje strane.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je nedavno da Jermeni koji traže da Turska prizna da je prije stotinak godina počinila genocid nad Jermenima, ne traže istinu, već da se bore za poene u borbi protiv Turske.

Erdogan je rekao da su Jermeni odbacili brojne turske pozive da se zajednički istraži i dokumentuje šta se stvarno dogodilo.

On je prošle godine, uoči 99. godišnjice stradanja Jermena, uputio saučešće porodicama žrtava, što je prvi takav potez jednog turskog zvaničnika povodom događaja iz 1915. godine.

Bonus video: