Ukrajina: Holandski stručnjaci pronašli ostatke žrtava pada aviona

Ukrajina i SAD tvrde da je avion oborila raketa zemlja-vazduh koju su iz Rusije dobili proruski separatisti. Rusija demantuje te tvrdnje i optužuje Ukrajinu za nesreću
0 komentar(a)
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Malezija erlajns, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.04.2015. 19:05h

Holandski stručnjaci pronašli su danas ostatke žrtava prošlogodišnjeg pada malezijskog aviona u istočnoj Ukrajini na do sada nepristupačnim mjestima zbog konflikta u tom dijelu zemlje.

"Misija je uspjela da prikupi ostatke i lične stvari na dvije lokacije", izjavio je Frans presu portparol holandskog Ministarstva pravde Jan Fransman.

Nova istraga sprovedena je na mjestu koje je bilo nepristupačno ranije zbog sukoba između ukrajinskih snaga i proruskih pobunjenika na istoku Ukrajine. Linija fronta se pomjerila tako da su ta mjesta dostupna istražiteljima pada aviona s 298 putnika i članova posade.

Istraga je sprovedena u mjestu Petropavlika oko deset kilometara zapadno od grada Grabove, gdje se nalazi najveći dio olupine aviona. Pošto je avion pogođen s velike visine, olupina i tijela su se rasula po prilično širokom području.

Fransman, koji nije naveo gdje se nalazi druga lokacija, rekao je da su istražitelji pronašli lične predmete koje su otkrili mještani, kao što su djelovi nakita.

Holandija je u ranijoj istrazi pronašla posmrtne ostatke putnika. Do sada su identifikovani ostaci 296 žrtava. Istraga je bila prekinuta tokom zime i danas je nastavljena.

Ukrajina i SAD tvrde da je avion oborila raketa zemlja-vazduh koju su iz Rusije dobili proruski separatisti. Rusija demantuje te tvrdnje i optužuje Ukrajinu za nesreću.

Boing 777 aviokompanije Malezija erlanjs srušio se 17. jula 2014. godine.

Bonus video: