Putin: SAD će proći kao SSSR

Putin je rekao i da se svijet nalazi pred teškim vremenom, a da dio odgovornosti za to ide i na račun SAD
0 komentar(a)
putin, Foto: Twitter
putin, Foto: Twitter
Ažurirano: 16.04.2015. 12:34h

Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da SAD čeka ista sudbina kao i SSSR, ali i da Rusija nijednu zemlju ne vidi kao svog protivnika.

Govoreći o odnosima svjetskih sila u tradicionalnoj "Direktnoj liniji", Putin je istakao da njegova zemlja ne može biti podređena, već samo ravnopravna.

"SAD nisu potrebni saveznici, nego vazali. Rusija ne vidi sebe u takvom sistemu odnosa”, rekao je Putin i dodao da je SSSR posle Drugog svjetskog rata silom nametao svoj model zemljama istočne Evrope i da se to "nije dobro završilo".

“To treba priznati", rekao je Putin ističući da to sada čine SAD, zbog čega ih čeka ista sudbina kao i SSSR.

On je rekao da nijedna prijetnja ne može da ugrozi Rusiju ako se "narod drži zajedno i ako se održi politička stabilnost".

Ruski predsjednik je u prvom dijelu tradicionalnog, višesatnog razgovora sa nacijom u emisiji "Direktna linija" najviše govorio o ekonomskim temama i sankcijama Zapada.

"Postoje mnoge prijetnje koje ne možemo predvidjeti, ali ako održimo aktuelnu političku situaciju u zemlji, ako društvo ostane ovako konsolidovano, ne postoji prijetnja koja nas može ugroziti", rekao je Putin.

Kako je rekao, kritika može samo da ojača Rusiju.

"Kritika je dobra. Trebalo bi što više kritikovati i predsjednika, i vladu, i lokalne vlasti, jer nam to pruža novi ugao gledanja na probleme", rekao je Putin.

Putin je rekao i da se svijet nalazi pred teškim vremenom, a da dio odgovornosti za to ide i na račun SAD.

"Javni dug SAD je znak za uzbunu, ne samo za američku javnost, već i za čitavu planetu", rekao je Putin.

Ruski predsjednik izjavio je da sankcije protiv njegove zemlje neće biti skoro ukinute. On je istakao da će sankcije primorati Rusiju da modernizuje svoju industriju i poljoprivredni sektor, tako da nema potrebe da se čeka da one budu ukinute.

"Geopolitički partneri Rusije žele da ometu naš razvoj" - rekao je Putin.

Komentarišući trenutnu geopolitičku i ekonomsku situaciju u kojoj se nalazi Rusija, njen predsjednik je poručio da Rusi "moraju da iskoriste tu situaciju u svoju korist".

Na pitanje o ukidanju zabrane isporuke protivvazdušnih raketnih sistema S-300 Iranu, koju je, kao predsjednik, uveo Dmitrij Medvedev 2010. godine, Putin je odgovorio da "Iran pokazuje spremnost za kompromis, i da se njihova politika razlikuje od one u trenutku zabrane"."

"Primjedbe Zapada na ovu našu odluku su malo...neosnovane. Sankcije o isporuci oružja ne uključuju rakete S 300, iz prostog razloga što to nije oružje za napad, već za odbranu. A ako malo bolje otvorite oči, vidjećete da najveću količinu oružja u tom dijelu sveta uvoze Amerikanci. Razmislite o tome", rekao je Putin.

Emisija je počela pitanjima o sankcijama i ekonomiji, a Putin je rekao da sankcije neće biti ukinute u dogledno vrijeme i Rusija bi trebalo da ih iskoristi kao šansu.

"Za zdravu ekonomsku politiku, morate imate mozga. Međutim, ako hoćete da vam ljudi vjeruju, morate imate srce. Morate se stopiti sa tim narodom, osjetiti sta ih muči i kako izgledaju njihovi životi. Zato nam narod vjeruje, mi to radimo", rekao je Putin, odgovarajući na pitanje bivšeg ministra finansija Aleksaje Kudrina.

Pitanja za Putina se prikupljaju od devetog aprila, a do danas je stiglo više od dva miliona SMS i MMS poruka, stotine hiljada poziva i više hiljada video poruka. Pitanja stižu i tokom "Direktne linije", za koju se očekuje da će trajati oko četiri sata.

Predsjednik Rusije danas će nekoliko sati odgovarati na pitanja novinara i gledalaca. Pitanja se mogu postaviti telefonom, putem, interneta i pomoću aplikacija na mobilnim telefonima.

Putin 13. put učestvuje u emisiji "Direktna linija", gdje uživo odgovara na pitanja gradjana Rusije na razne teme, a program zajednički organizuju dva državna televizijska kanala - "Kanala 1" i "VGTRK".

Prije početka emisije građani su posredstvom telefona, sms poruka, mejlova i video-poruka uputili Putinu oko 2,5 miliona pitanja, što je daleko više nego prošle godine, objavio je kanal "Rosija 24".

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je 24 sata prije početka emitovanja emisije da je pristiglo 1,2 miliona telefonskih poziva, 24.000 MMS i 285.000 SMS poruka, 6.500 video snimaka i 190.000 mejlova.

Prošlogodišnja emisija trajala je nešto manje od četiri sata, a najduži maraton Putinovih pitanja i odgovora trajao je četiri sata i 47 minuta.

Bonus video: