Rumunija: Vojne vježbe NATO-a počinju sjutra

Rumnski ministar odbrane Mirčea Duša rekao je danas da će Rumunija organizovati preko 340 vojnih vježbi ove godine, uglavnom zajedno sa NATO-om i njenim partnerima iz Evropske unije
160 pregleda 1 komentar(a)
Rumunija zastava, Foto: Shutterstock
Rumunija zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2015. 16:48h

Oko 2.200 rumunskih, američkih, britanskih i moldavskih vojnika učestvovaće u vojnim vježbama u Rumuniji blizu ukrajinske granice koje počinju sjutra.

Vježbe će trajati do 30. aprila na dvije lokacije u istočnoj Rumuniji - vazdušnoj bazi Mihail Kogalničeanu kod crnomorske luke Konstance i na strelištu u gradu Smardanu.

Rumnski ministar odbrane Mirčea Duša rekao je danas da će Rumunija organizovati preko 340 vojnih vježbi ove godine, uglavnom zajedno sa NATO-om i njenim partnerima iz Evropske unije.

Rumunski vojnici danas su provjeravali svoju spremnost u Smardanu, oko 250 kilometara sjeveroistočno od Bukurešta, i izveli vježbu uoči dovnedeljnih manevara.

Duša je rekao da su vežbe dio plana odobrenog na samitu NATO-a 2014. da se pojača istočno krilo Alijanse i EU koje se graniči s Ukrajinom.

"Mi ćemo stalno rotirati trupe na ovom krilu", rekao je Duša novinarima.

On je rekao da se u Konstanci nalazi 12 aviona A-10 američkog vojnog vazduholovstva na aerodromu u Kampija Turziji u sjeverozapadnoj Rumuniji

Bonus video: