"LETJELI IZNAD NEUTRALNIH VODA"

Konašenkov: Ruski bombarderi nisu narušili britanski vazdušni prostor

Britanija je poslala borbene avione "tajfun" iz vojne baze Losimaut u sjevernoj Škotskoj, radi presretanja dva ruska bombardera koja su se našla u blizini njenog vazdušnog prostora, objavio je portparol britanskog ministarstva odbrane
0 komentar(a)
ruski avioni, Foto: Shutterstock
ruski avioni, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.04.2015. 07:57h

Predstavnik ruskog Ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov rekao je danas da dva ruska strateška bombardera Tu-95MS nisu narušili britanski vazdušni prostor kada su patrolirali iznad Atlantskog okeana.

Prema njegovim riječima, ruski bombarderi su letjeli iznad neutralnih voda Bacencovog i Norveškog mora i Atlantskog okeana, a da su posade tu misiju završile juče.

Konašenkov je rekao da je let bombardera Tu-95MS trajao 15 sati, da ih je u vazduhu gorivom snabdio avion Iljušin II-78 i da su u pratnji bila i dva aviona ruskih vazduhoplovnih snaga MiG-31.

"U pojedinim djelovima rute leta, bombardere su pratili i britanski avioni 'tajfun' i danski F-16", dodao je Konašenkov a prenijela ruska agencija Tas s.

Konašenkov je rekao da su ruski avioni izveli predviđene letove u blizini Britanije i da nisu ugrozili njen vazdušni prostor.

"Naše letjelice su djelovale u potpunom skladu s međunarodnim propisima i nisu ništa narušile. Oni kažu presretanje, a mi kažemo pratnja. To je normalna praksa u svijetu. Naši avioni nisu narušili nikakva pravila. Njima su se samo pridružili britanski avioni koji su ih ispratili i odletjeli nazad", rekao je sinoć Konašenkov za ruski radio Služba novosti.

Britanija je poslala borbene avione "tajfun" iz vojne baze Losimaut u sjevernoj Škotskoj, radi presretanja dva ruska bombardera koja su se našla u blizini njenog vazdušnog prostora, objavio je portparol britanskog ministarstva odbrane.

Brodovi britanske mornarice su nekoliko časova ranije prijavili kako prate tri ruska broda, uključujući i jedan razarač, koji su ušli u Lamanš (kojeg Britanci nazivaju Engleski kanal), prenosi AFP.

Prema saopštenju ruskog ministarstva odbrane, brodovi su bili na putu u Sjeverni Atlantik gdje će uzeti učešće "u vježbi odbrane od vazdušnih i podmorničkih napada".

Ruski ratni brodovi često su i legitimno prolazili kroz Lamanš, ali u uslovima nesuglasica Zapada i Rusije oko istočne Ukrajine, Britanija na to gleda s nepovjerenjem.

Po riječima Džejmsa Niksija, šefa Programa za Rusiju i Evroaziju u Institutu Četam haus, "ruska akcija" u blizini Britanije, "mada nije uvod u rat" ima za cilj slanje poruke kako Rusija predstavlja "snagu s kojom treba računati, a ne silu u opadanju, što bi moglo da bude bliže realnosti".

Prema pisanju britanskog Dejli telegrafa, uprkos više incidenata posljednjih mjeseci, sličnih jučerašnjem, Britanija je bila primorana da primi u četvorodnevnu posjetu ruske vojne inspektore kako bi prisustvovali pomorskim vježbama koje od ponedjeljka predvodi Britanija uz obale Škotske, jer je tako predviđeno ugovorom o kontroli naoružanja u Evropi.