NALAZ ISTRAŽIVAČKE MISIJE

Švedska: Riješena misterija podmornice

Švedski mediji su tokom praćenja priče spekulisali da mornarica njihove zemlje zapravo traži podmornicu u Baltiku, koja navodno pripada Rusiji, podsjeća RT, dodajući da su zvaničnici mornarica obje zemlje sve vrijeme negirali da u tome ima istine
3 komentar(a)
podmornica, Foto: Shutterstock
podmornica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.04.2015. 07:38h

Nepoznato strano plovilo za kojim je Švedska mornarica prošle jeseni tragala u vodama blizu Stokholma je, kako se sada ispostavilo, zapravo bio teretni brod.

To je danas izjavio švedski admiral Anders Grenstad.

U to vrijeme su švedski mediji pisali da mornarica traga za ruskom podmornicom, za koju se vjerovalo da se nalazi na području potrage, ali nikad nije nađena, podsjeća ruski sajt Raša tudej.

Grenstad je za švedsku novinsku agenciju TT izjavio da je ono za šta se smatralo da je plovilo ili strana podmornica zapravo bio samo teretni brod.

Švedska mornarica je u dokumentima o istraživačkoj misiji pokrenutoj zbog neidentifikovanog plovila primijećenog u Stokholmskom arhipelagu sada promijenila izraz "vjerovatna podmornica" u "plovilo koje nije podmornica".

Sveopšta potraga za misterioznom ruskom podmornicom je poslužila švedskom Ministarstvu odbrane da opravda povećanje izdvajanja za odbranu za period između 2016. i 2020. od šest milijardi kruna (696 miliona dolara).

Drama je započela kad je jedan fotograf-amater poslao švedskom Ministarstvu odbrane fotografiju navodnog podvodnog plovila nepoznatog porijekla. Švedske vlasti su u oktobru 2014. pokrenule intenzivnu jednonedjeljnu potragu zbog sumnje u moguću "stranu podvodnu aktivnost" u Baltičkom moru blizu Stokholma.

Švedski mediji su tokom praćenja priče spekulisali da mornarica njihove zemlje zapravo traži podmornicu u Baltiku, koja navodno pripada Rusiji, podsjeća RT, dodajući da su zvaničnici mornarica obje zemlje sve vrijeme negirali da u tome ima istine.

Kompletan izvještaj o operaciji potrage za neidentifikovanim plovilom će biti objavljen do ljeta, objavio je švedski list "Svenska Dagbladet".

Preporučujemo za Vas